Õnnetus ei hüüa tulles: aiatööde hooaeg toob luumurrud ja põrutused

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn. 06JUL16. Koduaed Pirita-Kosel. Foto: Erik Prozes / Postimees
Tallinn. 06JUL16. Koduaed Pirita-Kosel. Foto: Erik Prozes / Postimees Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kevad on aiatööde ja spordiharrastuste kõrgperiood ning ühes sellega kasvab märgatavalt ka nende tegevustega seotud õnnetuste arv.

Kevadistes aiatöödes ei osata tihtipeale potentsiaalset ohtu näha. Pärast tubast talveaega kiputakse esimeste soojade päikesekiirtega liiga palju korraga ette võtma ning hooletu tegutsemine võib koduaias töötades või looduses rattasõitu nautides sootuks valusalt lõppeda.

Peamised aiatööde ja tervisespordiga seotud kahjud, millest kindlustusseltse teavitatakse, on:

  • lihaste venitused;
  • liigeste nihestused;
  • haavad;
  • luumurrud;
  • põrutused.

«Koduaias vigastatakse end enim puuoksi lõigates, redelilt libastudes ja kasvuhoonet korrastades. Meie praktikas on ligi poolte vigastuste põhjuseks just kukkumine ja keskmiselt võib selline õnnetus viia täiskasvanu kuuks kuni kaheks töölt eemale,» märkis Seesami õnnetusjuhtumikindlustuse tootejuht Dagmar Gilden.

Samuti ei ole ohutud suured ja rasked esemed ning kivid, mida kevade saabudes ühest aianurgast teise hakatakse lohistama. Üks vale liigutus võib ka kõige ettevaatlikuma töötegija mitmeks nädalaks haiguslehega voodisse saata. 

«Õnnetusi ikka juhtub, kuid enne aias tööle hakkamist tasub veenduda, et vana puitredel oleks kasutuskõlblik, samuti tuleb hinnata enda füüsilist vormi ja vastavalt sellele tegutseda. Isegi tugevad inimesed peaksid suuri kivimürakaid ja teisi raskeid esemeid abilisega nihutama ja töö mitme päeva peale planeerima. Sae või mõne teise terariista kasutamist nõudvaid töid tuleks kindlasti teha kindaid ja kaitseprille kasutades,» rõhutas kindlustaja kaitsevarustuse tähtsust. Inimestel on tihti miljon mõtet peas, mis omakorda hajutavad tähelepanu ja võivad viia õnnetuseni. Seepärast ongi äärmiselt oluline iga töö juures mõttega kohal olla. 

Ettevaatust sportides

Lisaks koduaiale kipuvad õnnetused juhtuma ka erinevate spordialadega tegelemisel, sest just kevad viib tervisesportlased rattaga ja rulluiskudega loodusesse ning esimeste soojade ilmadega palli mängima.

«Olgu selleks rattaga läbi süütuna näiva löökaugu sõitmine, väike kivike rulluisu rataste all või ebaõnnestunud pallilöök – tihti piisab hetkelisest tähelepanu hajumisest ja õnnetus ongi käes. Seetõttu tuleks kasutusele võtta kõik vahendid, mis aitavad sporditegemist turvalisemaks muuta,» õpetas Gilden. Rulluiskude, jalg- ja tõukerattaga sõites peab iga inimese turvavarustusse kuuluma kiiver ning vajadusel ka põlve- ja küünarnukikaitsmed.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles