Euroopa aiafestival kutsub eestlasi liituma avatud aedade päevadega

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iluaed Rutja külas Lääne-Virumaal.
Iluaed Rutja külas Lääne-Virumaal. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja / Scanpix

Kõik Eesti aiaomanikud on oodatud liituma juuni esimestel päevadel toimuvate avatud aedade päevadega. 

Projekt «Euroopa aiad 2018» ootab Eesti aiaomanikke liituma 1.-3. juunini toimuvate Euroopa kultuuripärandiaasta programmi kuuluvate avatud aedade päevadega.

Juuni esimesel nädalavahetusel avavad mitmed aiad Euroopas oma väravad, et huvilistele tutvustada aiapidamise võlu ning aedade rikkust ja mitmekesisust. Euroopa aiafestivali raames saab näha nii ajaloolisi kui kaasaegseid, juurvilja- ja puuviljaaedu, talu- ja linnaaedu.

«Kutsume ka Eesti aiaomanikke oma tööd ja loomingut teistele tutvustama. Selle, kas aed on avatud kõik kolm päeva või ainult ühe päeva, otsustab iga aiaomanik ise,« üles «Euroopa aiad 2018» projektijuht Helle Solnask. «Eelistatud on mõistagi külastajatele vaba sissepääs, aga keegi ei keela ka kehtestada väikest piletihinda.»

Aiaomanikke kutsutakse «Euroopa Aiad 2018» raames üles tegema aias ekskursioone, viima läbi töötubasid, korraldama näitusi või kontserte – ikka selleks, et rahval oleks huvi tulla vaatama ja rõõmu tundma erinevatest aedadest, kuhu muul ajal ilma kutseta ei pruugi sisse pääseda.

Euroopa avatud aedade festival juhib tähelepanu sellele, et kauni aia rajamine ja hooldamine, selle säilitamine, taastamine, hoidmine ja kaitsmine nõuab palju tööd ja vaeva. Aiafestival on suurepärane võimalus anda edasi kogemusi ja oskusi nii alles alustavatele rohenäppudele kui ka kogenud aiaekspertidele.

Oma aiaga aiafestivalil osalemiseks tuleb täita lühike ankeet, mille saab Eesti Muinsuskaitse Seltsi kodulehelt. Kõikide avatud aedade kohta saab lähemat teavet Prantsusmaa kultuuriministeeriumi lehelt.

Euroopa aiafestival kestab kolm päeva. Reede, 1. juuni, on mõeldud eeskätt kooliõpilastele, laupäev ja pühapäev kõikidele huvilistele.

Aiafestival sai alguse Prantsusmaal juba 2003. aastal, tänavusel Euroopa kultuuripärandi aastal on otsustanud liituda ka teised riigid – Saksamaa, Horvaatia, Eesti, Ungari, Iirimaa, Leedu, Holland, Slovakkia, Valloonia piirkond Belgias.

«Euroopa aiad 2018» kuulub Euroopa kultuuripärandiaasta 2018 programmi.

Teavet Eesti avatud aedade kohta 1. – 3. juuni saab Eesti Muinsuskaitse Seltsist ja Euroopa kultuuripärandi aasta kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles