Lugeja fotod: Järva-Jaani metsas õitseb haruldane lill

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täidisõieline sinilill.
Täidisõieline sinilill. Foto: Ivo Känd

Postimehe lugeja jagab fotosid haruldasest lillest, mille leidis mõned aastad tagasi isatalu metsast. 

«Kolm aastat tagasi leidsin Järvamaal  Järva-Jaani vallas asuva isatalu metsast väga huvitava täidisõielise sinilille. Väiksem põõsas jäi metsa ja suurema istutasin ümber Tartu koduaeda. Koduaia põõsas on  väiksemaks jäänud ja jääb vaid loota, et imeline sinilill siiski välja ei lähe,» kirjutab Postimehe lugeja Ivo Känd. 

Kuna tegemist pole just igapäevase nähtusega, palusime kommentaari Räpina Aianduskooli kutseõpetajalt Merike Aometsalt, kelle sõnul tundub pildi põhjal tõepoolest tegu olevat täidisõielise sinilille ja väga ilusa sinise tooniga pealekauba. 

Seda, et tegu pole millegi päris igapäevasega, kinnitab ka Aomets. «Täidisõielisi taimi aeg-ajalt ikka tekib - looduse vigurid ja väga tavapärane see pole,» sõnab ta. 

Täidisõieline sinilill.
Täidisõieline sinilill. Foto: Ivo Känd

Kutseõpetaja räägib, et täidisõied tekivad tavaliselt tolmukate või viljalehtede muutumise tagajärjel mingil põhjusel. 

Aometsa sõnul on sinilillede puhul küll üsna tavaline see, et ühes ja samas metsas kasvab sinililli, mille õielehed (sinilillel siis värvunud tupplehed, kroonlehed puuduvad) on erinevates sinistes toonides kuni erinevate roosade toonideni ja esineb isegi valgeid isendeid.

«Eestis on mõned kollektsionäärid, kel on ka erinevaid sinilillede sorte, Sulev Savisaar - sibullillede kasvataja ja Taavi Tuulik, tal pidavat olema ka erilisi ja huvitavaid taimi.  Kindlasti on veel selliseid inimesi, kel aias kasvamas huvitavaid sinililli, mis leitud meie enda loodusest,» räägib Aomets.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles