Kumb on õigem: nõudepesumasin või käsitsipesu?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Sestpeale, kui nõudepesumasin turule tuli, on inimesed jagunenud kahte koolkonda: tulised pooldajad ja tulised vastased. Kummal on õigus?

Portaal OrganicLife on küsimuse vaatluse alla võtnud ja üsna lihtsalt lahti seletanud. Vaatame järele.

Käsitsipesu

Plussid: käsitsi pestes kontrollid kasutatava vee kogust: sa ei pea kasutama viie nõu pesemiseks sama palju vett kui 50 nõu pesemiseks. Nõudepesumasinal selline kontroll puudub.
Võimalik, et mõnikord õnnestub nõud käsitsi pestes puhtamaks saada, sest kõik oleneb sinu enda hoolikusest ja viitsimisest, mitte nõudepesuvahendist masinas.

Miinused: käsitsipesu on kohutavalt ressursseraiskav. Euroopa Liidu korraldatud uuringust selgus, et 12 komplekti nõude pesemiseks kulutab käsitsipesija enam kui sada liitrit vett, nõudepesumasina kasutaja aga kõigest 15 liitrit.

Nõudepesumasin

Plussid: lisaks ajasäästule säästad aastas ligi 19 000 liitrit vett. Kui sinu kodus soojendab vett boiler, säästad tõenäoliselt ka elektrile kuluvalt, sest käsitsi pestes kulutad ära väga suure koguse sooja vett, mille boiler uuesti soojendama peab. Nõudepesumasin võtab sisse oluliselt väiksema koguse külma vett ja soojendab seda pesutsükli käigus ise.

Miinused: halvad harjumused võivad ka nõudepesumasina kasutamise väga ebaefektiivseks muuta. Kui pesed terve pika pesutsükliga vaid mõned üksikud nõud, pole see kindlasti mõistlik. Masin tuleb alati täis koguda. Ka liiga vana masina kasutamine pole arukas. Hoolikalt tuleb valida ka pesuvahendit: paljud neist on väga loodusvaenulikud, kuid õnneks on turul juba ammu ka loodussõbralikke lahendusi. 

Tulemus? Kasuta nõudepesumasinat. See hoiab kokku vett ja elektrienergiat, kui masinat õigesti kasutad ja kui su masin ei ole aastakümneid vana. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles