Korterite hinnatõus jätkub üle Eesti, erandiks üks maakond

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uusarendused, Tallinn, 29.12.2015
Uusarendused, kortermajad Mustamäel Sõpruse puiesteel
FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Uusarendused, Tallinn, 29.12.2015 Uusarendused, kortermajad Mustamäel Sõpruse puiesteel FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Samal ajal, mil korterite hinnad tõusevad kõikjal üle Eesti, on üks maakond suur erand. 

Korterite turul kasvab ostusurve, sest müügipakkumiste arv kinnisvaraportaalis KV.EE on aastaga langenud ja hinnad kerkinud.

Tänavu märtsis pakuti portaalis KV.EE müügiks keskmiselt 9150 korterit hinnaga 1596 eurot ruutmeeter. Müüki pandud korterite arv langes mulluse märtsiga võrreldes seitse protsenti, kuid hinnad kerkisid kuus protsenti.

Müügipakkumistes tõusis korterite keskmine ruutmeetrihind aastaga kõigis maakondades peale Põlvamaa, kus tänavu märtsis jäi keskmine küsimishind 461 eurole ruutmeetri eest.

Ligi kaks kolmandikku KV.EE portaalis müüdavatest korteritest asuvad Harju maakonnas, mille taga on eeskätt Tallinna kui tõmbekeskuse mõju. Suurt rolli mängib ka aktiivne kortermajade ehitamine, iga nädal toob portaali müüki mõne uue suurema või väiksema korteriprojekti.

Müüki lisanduvad uued korterid pealinnas ja teistes suuremates tõmbekeskustes kasvatavad müügipakkumiste hindu. See omakorda tõmbab vedurina tõususuunda teistegi maakondade hinnatasemed.

Kuigi kinnisvara hinnatõus jätkub, on see aeglustunud enam-vähem palgatõusu temponi. Elamispindade hinnad kasvavad praegu neli kuni kuus protsenti aastas, keskmine palk viis kuni seitse protsenti. «Elamispindade hinnad ei jookse ostjatel eest ära ja ostujõud püsib tugev, see hoiab kinnisvaraturu aktiivsena,» selgitas kinnisvaraekspert Tõnu Toompark.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles