Ruuminappusega kodus köök magamistoaks - mõistlik mõte või meeletus?

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Kui olemasolev kodu jääb kitsaks, on üheks ruumipuuduse lahendamiseks magamistoa kööki ehitamine. Aga kui hea mõte see õigupoolest on?

Üha kerkivate kinnisvarahindadega Eestis on paljud pered olukorras, kus oleks küll vaja suuremat kodu, kuid rahakott ei võimalda seda väljaminekut teha. 

Üheks lahenduseks säärases olukorras on napsata üks tuba juurde köögi arvelt - hea lahendus nõukaaegsetes paneelmajades, kus köök on veel eraldiseisev ruum. 

Selleks tarbeks kolitakse köök elutuppa, teisisõnu luuakse kaasaegne avatud köök. Endisest köögist saab pisikese magamistoa - tavaliselt läheb see vanemate käsutusse, sest lastetoad võiksid olla suuremat sorti.

Kuidas aga sellise lahenduse mõistlikkust hinnata? Pikaajalise kogemusega ehitusfrima omanik Rando Rozbaum ütleb, et kuigi tegu ei ole väga levinud lahendusega, soovitab ta seda ruumipuuduse korral kindlasti ühe võimaliku variandina kaaluda.

«Kuid tuleb endale täpselt selgeks teha, millega tegemist on, sest tihtipeale on seal tööd ja erinevaid probleeme tunduvalt rohkem kui esmapilgul tundub. Kui näiteks suurema korteri ostust jääb puudu mõni tuhat eurot, siis on vägagi tõenäoline, et pigem tuleb odavam ning ka närvesäästvam uus korter osta,» sõnab ta.

Kõige keerulisemaks kohaks saab Rozbaumi sõnul köögi elutuppa viimine, sest selleks on sinna vaja viia nii vee- kui kanalisatsioonitorud ja ventilatsioon kubu jaoks. Tõenäoliselt kaasnevad ka elektritööd, sest köögiseadmed kasutavad võimsamaid juhtmeid ning köögis ei piisa ühest pistikust kusagil all nurgas.

«Kui tegemist on paneelmajaga, siis ei pruugi selleks olla põrandas piisavalt ruumi, sügavust ning see tähendaks kas teha torude suuruse osas järelandmisi või siis põrandate kõrgemale tõstmist, ja seda sisuliselt kogu korteris,» räägib ta.

Täiesti välistatud pole selline plaan Rozbaumi sõnul aga sisuliselt kunagi: kõike on võimalik teha, küsimus on pigem tahtes ja rahakoti paksuses. 

Päris kindlasti peab sellise töö jaoks otsima pädeva ehitaja, kes teab, mida ta teeb, ja oskab kõigele mõelda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles