Pagulasperedele loodud mööbel on osutunud ülemaailmselt menukaks

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Antti Turunen/Rehome

Maailmas on äärmiselt menukaks muutunud mööbel, mis sai esiotsa loodud vaid pagulasperede abistamiseks neile püstitatud laagrites.

Soomes Lahti ülikoolis kokku pandud Rehome´i nimeline mööblisari on väga lihtne: kõik sarja kuuluvad mööbliesemed on valmistatud vineerist ja papist, vahendab Yle. Mööblit toodavad sellised Soome ettevõtted nagu Stora Enso, Isku jt.

Mööbel on väga kergesti transporditav ja lihtsasti kokkupandav. Selle lihtne disain ja madalad tootmishinnad on pälvinud rahvusvahelist tähelepanu: mööbli loojaid oodatakse rahvusvahelisele mess Milaanos, kus neil on võimalus oma kätetööd tutvustada enam kui 100 000 inimesele.

Lektor ja Rehome´i projekti juht Vesa Damski ütleb, et huvi nende loodu vastu on nii suur seepärast, et pagulaskriis puudutab paljusid. «Seda nähakse kui ühist ohtu ja probleemi,» räägib Damski.

Sarja loojad loodavad, et rahvusvaheline mess saab neile hüppelauaks ja toob endaga suuremaid koostöid, et pagulastele veelgi laiahaardelisemalt kodusisustust pakkuda. Esimesed sammud on juba tehtud: mais jõuab soomlaste loodud hädaabimööbel Lähis-Itta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles