7 eset majapidamises, millele olemas suurepärane loodussõbralik alternatiiv

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Selleks, et oma tarbimisharjumusi loodussõbralikumaks muuta, pole vaja palju pingutada. Siin on seitse näidet kodusest majapidamisest, mille abil sammu võrra keskkonnasäästlikumaks saada.

1. Roostevabast terasest joogipudelid

Plastmasspudelitele tuleks eelistada korduvkasutatavaid roostevabast terasest pudeleid. Teiseks alternatiiviks on klaas, kuid klaaspudel on altim purunema ja samuti kaasaskandmiseks oluliselt tülikam, sest kaalub rohkem.

2. Korduvkasutatavad salvrätikud

Unusta pabersalvrätid: loodussäästlik inimene eelistab neile kangast korduvkasutatavaid salvrätte. Kulub vähem paberit, säästab rohkem loodust ja, olgem ausad, märksa peenem lahendus ka kui paberist salvrätt.

3. Roostevabast terasest einekarbid

Lõuna kaasapakkimiseks hangi endale roostevabast terasest või klaasist karp plastmassi asemele. See on oluliselt tervislikum ja oluliselt keskkonnasäästlikum. Sääraseid karpe saad kasutada ka toidukohtadest toidu kaasaostmisel: enamik kohvikuid ja restorane pakib hea meelega su toidu su enda karpi.

4. Korduvkasutatavad kõrred

Jah, loed õigesti. Ka kõrsi on võimalik hankida korduvkasutatavatena. Need on enamasti valmistatud klaasist ja komplektis on kaasas pisike hari, millega kõrsi puhastada.

5. Korduvkasutatavad puuviljavõrgud

Ära võta poest kilekotti, et osta kartulit ja porgandit. Hangi komplekt võrkkotte, mida selleks tarbeks korduvkasutada.

6. Segamiskausid

Selle asemel, et valmistada oma salatid, taignad ja muu taoline plastmassnõudes, hangi keraamilised või roostevabast terasest alternatiivid. Näiteks pärmitainast suisa soovitatakse valmistada pigem glasuuritud savikausis kui plastmassnõus. Kerkivat paremini.

7. Riidest taskurätikud

Käed püsti, kes mäletavad riidest taskurätikuid? Noorem täiskasvanute põlvkond tõenäoliselt enam mitte kuigi hästi. Ometi pole ühtki põhjust, miks ühekordsete pabertaskurätikute näol arutult paberit raisata. Hangi ports riidest taskurätte, pane nende kogumiseks pesumasina juurde eraldi anum ja pese neid masinas nagu kõike muudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles