Eesti disainlambid vahendavad esiisade pärandit ning väärtustavad loodust (2)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interjöör 2018.
Interjöör 2018. Foto: Albert Truuväärt

Sisustusmessil Interjöör 2018 on kohal Eesti valgustimeistrite koorekiht, kes hindab esivanemate võtteid ja väärtustab keskkonnasõbralikku elulaadi.

Eesti disainerid pöörduvad järjest enam oma juurte juurde tagasi. Esiisadelt laenatud tehnikatele lisatakse veidi kaasaegset võlu ning luuakse midagi, mis rõõmustab nii inimeste südant kui silma.

Puidust käsitöölampe tootev ettevõte Straipu soovib näiteks edasi kanda esiisade austust ja tänutunnet puitmaterjali suhtes. On ju puit olnud meie kaaslaseks läbi aegade. Kõik Straipu valgustid on naturaalsest kasepuidust, olles sealjuures ilma nähtavate juhtmete ja kinnitusteta. Valgustimeistritel on muuseas ka igati tunnustamist väärt juhtmõte - austusest metsa vastu istutab ettevõtte igal aastal vähemalt sama palju puid, kui nende valgustite valmistamiseks kulub.

«Sellest võidab vaid Eesti. Kui me ostame Lätist vineeri ja istutame puu Eestisse, siis Eesti ju võidab,» märkis Straipi looja Erkki Kivastik. 

Ka sisustussalongi 4ROOM OÜ esindaja messil, Anne Jaanus, nõustub, et Eesti disainereid mõjutab eeskätt neid ümbritsev keskkond ja elupaik. Samuti loodusest ja esivanematelt inspiratsiooni ammutav ettevõte ei hoia kvaliteedilt kokku ning kasutab ka oma toodetes hoolikalt valitud naturaalseid materjale. «Keskkonnasäästlikkus on kindlasti meie jaoks märksõnaks,» märkis Jaanus. Naine on veendunud, et väikese vimkaga klassika, nagu nimigi juba ütleb, on see, mis jääb.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles