Uus lahendus püstitab elumaja kaheksa tunniga ja kärbib kõvasti ehituskulusid (4)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja püstitamisest Hispaanias Valencias räägib ettevõtte kaasasutaja Vicente Ramirez.
Maja püstitamisest Hispaanias Valencias räägib ettevõtte kaasasutaja Vicente Ramirez. Foto: Kuvatõmmis videost

Äsjaloodud lahendus 3D-prindib maja kõigest kaheksa tunniga ja vähendab tootja sõnul kõvasti ehituskulusid, sest traditsioonilist ehitustegevust siin tarvis ei olegi.

3D-prinditud majasid tootev Hispaania ettevõte Be More 3D lubab, et nende elumajad kerkivad sisuliselt ühe tööpäevaga ning kuna traditsioonilisi ehituslahendusi siin vaja ei lähe, langeb kõvasti maja püstitamise ja lõpphind.

Maja lõppmaksumus tuleb vähem kui 50 000 eurot.

Nagu sellest veel vähe oleks, on tegemist loodussäästliku lahendusega, mis ei kahjusta keskkonda moel nagu praegu peamiselt levinud ehitusmeetod seda teeb. Oluliselt vähem tekib jääke ja ehitusprahti.

Maja valmib täies ulatuses betoonist, sisuliselt valatakse üks betooniriba teise peale, kuni seinad püsti on. See jätab hoone fassaadile ka unikaalse triibumustri.

Esialgu toodetakse minimajasid, millel pindaala 24 ruutmeetrit, kuid lähitulevikus on plaanis ka suuremaid ja mitmekorruselisi maju valmistama hakata. 

Hispaanias valmib hetkel seitse sellist maja ja kui sel aastal Be More 3D veel välisriikidest tulevaid tellimusi ei täida, siis juba on tehtud eeltellimusi järgmiseks aastaks ning nende ehitatud majasid oodatakse ka näiteks Ameerikas.

«Täiesti ilma inimese sekkumiseta see maja mõistagi ei valmi, kuigi me püüdleme ka selle poole. Hetkel valmistab printer kõik seinad, meie asi on teha tehases valmistatud plaatidest katus, paigaldada uksed ja aknad ja muu selline,» ütleb ettevõtte kaasasutaja Vicente Ramirez.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles