Isemõtlevad ventilatsioonisüsteemid säästavad ja teenivad inimest

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4.-7. aprill toims Eesti N
4.-7. aprill toims Eesti N Foto: Albert Truuv??rt/

Tänapäeval ei lubata uusi elamuid ilma korteripõhise ventilatsioonisüsteemita enam ehitada.  Aastast 2020. lähevad nõuded aga veelgi karmimaks. Milliste lahenduste abil tagada kvaliteetne sisekliima ja vähene energiakulu?

Eluruumi õhk peab iga kahe tunni tagant vahetuma. Siseõhu kvaliteet nõuab aga investeeringuid, mis ei ole just kõige odavamate killast. Airobot OÜ juhatuse liikme Heiki Auliku sõnul on selline rahapaigutus igati otstarbekas, kuna hiljem võib pettumus kordades suuremaks osutuda.

Kõige suurem tehnoloogiline areng ventilatsiooniseadmete turul on aset leidnud eeskätt  viimase viie aasta jooksul. Vahet pole, kas seade on viis või kümme aastat vana, selle tehnoloogia on sama. Vanu seadmeid on Auliku sõnul sealjuures väga lihtne asendada. 

Autonoomsed isemõtlevad ventilatsioonisüsteemid

BL Tehnika OÜ juhatuse liikme Katrin Generalovi sõnul keelduvad korra juba mõnda ventilatsiooniseadet katsetanud inimesed järelandmisi tegemast.«Kes on juba ventilatsiooniseadet katsetanud, see üldjuhul millegi muuga enam ei lepi,» märkis Generalov. Naise sõnul on tänapäeva ventilatsioonisüsteemid energiasäästlikud ja nutikad. «Vallox ventilatsiooniseadmed ei hoia ennast näiteks külmal ajal elektri najal plusskraadide juures, vaid lasevad ennast jäässe ja hakkavad end seejärel väljatõmbe õhuga soojendama,» rääkis naine. 

Inimesed avastavad tihtipeale üllatusena, et enesetunde ja süsihappegaasi koostis õhus on pöördvõrdelises seoses. Liiga suur süsihappegaasi koostis viib nimelt inimese enesetunde ja tervise, ent ometigi ei osata seda seost siseõhu kvaliteedist otsida.

«Kõrge süsihappegaasi koostise puhul on inimene väsinud, uimane ja aeglane ja katsu sa nüüd aru saada, millest see tegelikult tingitud on – kas oled lihtsalt väsinud, või tuleneb see välistest teguritest,» nentis Aurik. 

Standardid muutuvad ning paralleelelselt sellega suudavad ka ventilatsiooniseadmed  hoonete sisekliimale esitatavate nõudmistega ajas sammu pidada. Nutikal Airobotil on näiteks õhu kvaliteeti mõõtvad andurid sees, analüüsides pidevalt õhku ning andes tagasisidet selle koostise kohta. Seade säästab ja teenib inimest, töötades ööpäevaringselt selle nimel, et sisekliima püsiks korras.

Iseseisvalt otsuseid tegev seade areneb pidevalt edasi, genereerides uusi teadmisi õhukvaliteedi, tulevikus ka energiakulu ja miks mitte ka hinna osas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles