Kaasaegsed lahendused vabastavad inimese oma maja orjusest (2)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusmess Eesti ehitab 2018.
Ehitusmess Eesti ehitab 2018. Foto: LIIS TREIMANN/EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

Eesti on üks suurimaid puitmajade eksportijaid maailmas. Keskkonnasäästlik puidumaterjal murrab piire ning kombib innovatsiooni lävel.

Eesti on maailma suurim puitmajade eksportija ja kindlasti ka tootja. Eesti ettevõtete kogemus on pikaajaline ning toodang konkurentsivõimeline ka rahvusvahelisel turul.

«Tõepoolest, Eesti on puitmajade tootmise seisukohalt ikkagi maailma tipus – seda ennekõike teadmiste kronoloogia poolest – neid transporditakse Norra, Rootsi, Taani kuni Jaapanini välja,» märkis AS RAIT Eesti müügiterminalide juhataja Tiit Kams.

Inimesed teevad puitmajade kasuks otsustades tihtipeale teadliku valiku. Puit on vähe energiat kasutav materjal, ometigi ehitatakse praeguses turusituatsioonis kivimaju oluliselt rohkem kui klassikalisi puitmaju. Põhjust ei tule siinkohal tikutulega taga otsida.

«Puitmajad on Eestis hoopis kallimad, kuigi Soomes on vastupidi. Soomes on puitmaja ikka soodsam kui kivimaja. Eestis on kivimaja odavam pigem maksudega seotud probleemide tõttu,» ütles Kams.

Eestlane sihib väiksema ökoloogilise jalajälje suunas

Et elukeskkond oleks ohutum ja ökoloogiline jalajälg väiksem, valib teadlik eestlane oma koduks puitmaja. Eesti turg on aga väike ning innovatsiooni ja pilguta tulevikku ei ole võimalik konkurentsivõimeline olla. Üheks väärt alternatiiviks on puitplastkomposiidist toodetud keskkonnasõbralik ja kaasaegne materjal, mis on 100 protsenti taaskasutatav. 

OneWood OÜ esindaja Margus Aiaotsa sõnul valmistatakse selline materjal puidu ja plasti segust, kuhu keskkonna mõjude kaitseks lisatakse täiendühendeid, mis aitavad neil kahel  materjalil seguneda viisil, et sellest saaks hooldevabasid tooteid valmistada. Materjali tootmisel ei lasta midagi raisku, kasutades isegi pinna lihvimisel tekkinud pulbri ära.

«On ka tegijaid, kes teevad täisplastist, ent Eesti inimene ei ole veel valmis palja jalaga kõndima plastist terassil, mis läheb kuumaks ja näeb üsna kehv välja,» ütles OneWood OÜ esindaja Margus Aiaots. Puitplast on seevastu hooldevaba, ilmastiku- ja ka libisemiskindel. Materjali pikaajalist vastupidavust ja kõrget kvaliteeti tõendavad ka EASi toetusel Tallinna Tehnikaülikoolis läbiviidud katsed, mis vastavad rahvusvahelistele puitplastkomposiitmaterjalide standarditele.

«Inimesed ei taha olla enam oma maja orjad, see tähendab, nad ei taha pühendada võib-olla nagu minevikus nii palju aega oma terassi, aia ja muude asjade hooldamiseks ja selline materjal võimaldab seda,» ütles Aiaots. Piisab vaid kodus olevast survepesurist, lased sellega üle ja fassaad on taas justkui uus.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles