Keskkonda säästev rohekatus astub peagi lapsekingadest välja (4)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusmess Eesti ehitab 2018.
Ehitusmess Eesti ehitab 2018. Foto: LIIS TREIMANN/EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

Osaliselt või täielikult kaetud taimkattega katused on Eesti mastaabis veel üsna uus nähtus. Milles seisneb rohekatuste eelis tavakatuste ees? Ja kas metallkatused võib tõepoolest juba praegu möödanikuks lugeda?

Rohekatused on Eestis veel lapsekingades, ent rohekatuseid tootva ettevõtte Priore OÜ ühe eestvedaja Andero Saare sõnul on selle lapse areng kahtlemata kiire ja tulemusterikas.

Haljaskatus aitab paremini aluskatusel säilida, kaitstes seda UV-kiirguse eest ja parandades tema vastupidavust ja kandevõimet. Lisaks parandavad haljaskatused ka hoone mikrokliimat ning vähendavad müra. «Oluline aspekt linnas on lisaks ka see, et need vähendavad sademevee koormust, katuse veesalvestav võime on 10 liitrit ruutmeetri kohta ehk sadevee koormus kanalisatsioonile väheneb oluliselt,» märkis Saar. Väga erilisi tugevaid katuse aluskonstruktsioone selline haljaskatus ei vaja, küll aga tuleb jälgida selle muutusi ajas.

Haljaskatus koosneb laias laastus kolmest kihist, mille paksus kokku võib 4-5 sentimeetrit olla. Rohekatuse kaal kuivas olekus on ligikaudu 40 kilogrammi ruumeetri kohta, niiskes olekus aga vastavalt 50 kilogrammi. «Kui juhtuvad olema sellised pikemad põuaperioodid, saab katusel kasvav vähenõudlik kukehari oma vajaliku niiskuse kätte vettsalvestavast vildikihist,» märkis Saar.

Katuseasjatundja OÜ omanik Peeter Kärp avaldas seevastu lootust, et ehitusvaldkond on peagi ringiga tagasi oma juurte juures. Arusaam, justkui oleks plekkkatus midagi odavat ja kehva, ei pea mehe sõnul paika. Metallkatuseid on erinevaid ning ka mehe kogemus on näidanud, et innovatsiooni ei maksa alati mägede tagant otsida - uus Nokia võib peituda ka teada-tuntud vanas. «Vanad materjalid on kõige innovaatilisemad,» ütles Kärp.

Rohekatuste eelised klassikaliste katusekivide ees:

  • väheneb koormus sademevee kanalisatsioonile;
  • energiasääst kütmise ja jahutamise arvelt
  • tulemuseks on pilkupüüdev, ent looduslähedane keskkond;
  • paraneb õhu- ja ka elukvaliteet;
  • bioloogilise mitmekesisuse suurenemine.
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles