Noorte perede linnast ära kolimise otsustab laste olemasolu

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eramaja Viljandis.
Eramaja Viljandis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi inimesi meelitatakse järjepidevalt linnast maale liikuma, selgub, et kuni noortel pole lapsi, ei taha nad linnast kusagile kolida. 

Noori innustatakse kogu aeg erinevate hüvede ja meelitustega maale kolima, aga selgub, et kuni peres pole kasvamas lapsi, noored reeglina siiski linnast lahkuma ei kipu.

«Üksikud noored ja paarid, kes veel ei planeeri peret, eelistavad pigem linna. Ja nii palju kui rahakott võimaldab, siis eelistatakse Kesklinna ja kesklinna poolset Põhja-Tallinna piirkonda,» ütleb Arco Vara maakler Triinu Tapper. 

Kesklinna uusarendused käivad enamikule noortele siiski veel üle jõu: eelistataks küll uuemaid maju, kuid väga palju sõltub ses osas rahakotist.

Kui aga perre sünnivad lapsed, siis, ütleb Tapper, noorte eelistused muutuvad: hakatakse vaatama linnast välja, linna lähiümbrusse. Enamasti otsitakse ka seal siiski uusarendusi, nende hinnaklass on peredele sobilikum.

«Tundub, et suur hulk eelistab lastega suuremast linnakärast eemal olla,» sõnab Tapper. 

Domus Kinnisvara maakler Martti Juse lisab, et tihti hakatakse siis ringi vaatama ka oma maja järele ning see viib pilgu jälle linnast välja, sest tihti on just seal sobivas hinnaklassis ehitisi: sama pindalaga eramaja linnas noor pere endale lihtsalt soetada ei jaksaks. 

Kui noor pere otsustab aga laste lisandumisest hoolimata linnas elada, siis kesklinna lähedus on korteri valikul on endiselt argument. «Noorte jaoks on väga oluline uue elamispinna lõpphind, seega on nad valmis soetama pigem väiksema üldpinnaga korteri, aga uues ja korralikus majas,» ütleb Tapper.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles