Kiirelt kasvav ehitushind muudab oma maja ehitamise nii mõnelegi võimatuks (4)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majaehitus Lääne-Virumaal.
Majaehitus Lääne-Virumaal. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Oma maja ehitajad on sattunud olukorda, kus üha kerkiv ehitushind võib neil lõppkokkuvõttes üldse unistuse käest rebida.

Ehitushinna kiire kasv on tekitanud olukorra, kus panga silmis on suurenenud riskid nende laenuvõtjate suhtes, kes soovivad eluasemelaenu taotleda enda tarbeks ehitatava üksikelamu jaoks.

Nõnda peab inimene, kes soovib eramu ehitamiseks laenu võtta, arvestama, et ehitushind võib võrreldes laenulepingu sõlmimise ajaga olulisel määral suureneda, mistõttu võib pank ehituse käigus soovida täiendavat omafinantseeringut või nõuda lisatagatist, kirjutab Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Igor Habal. Teisisõnu võib tekkida olukord, kus hoone eeldatav valmimisjärgne turuväärtus on madalam kui ehitustegevuse kogumaksumus.

Olukorras, kus inimestel pole võimalik panga seatud lisanõudeid täita, on oht, et ehitustegevus võib venida pikemaks, või tekib olukord, kus mõistlikum on ehitatav elamu maha müüa.

Alternatiiviks on laenusumma suurendamine tagatise väärtuse suhtes, ent see on pangale täiendavaks riskiks ning pigem erandiks kui reegliks. Finantsraskustest tingitud pikem ehitustegevus toob kliendi jaoks enamasti kaasa ehitatava varaga seotud eksperdihinnangute arvu kasvu, mis on omakorda täiendav väljaminek.

Seda enam peaksid inimesed praeguses olukorras enne laenulepingu sõlmimist pöörama tähelepanu oma finantsvõimekusele, võttes arvesse ka tulevikus tekkivaid võimalikke riske. Samamoodi näevad olukorda pangad, kes juba laenutaotluse eel uurivad kliendi finantsvõimekuse kohta, samuti seda, millised võimalikud riskid võivad tekkida lisatagatiste ja ehituse käiguga.

Kokkuvõttes on tõenäoline, et ehitushindade kasv venitab ehituse aja pikemaks, ent läbimõeldult tegutsedes on võimalik ebameeldivaid üllatusi vältida.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles