Üksikema õpetab, kuidas kodulaen väga lühikese ajaga tagasi maksta

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Kuigi kodulaenu ennetähtaegne tagasimaksmine tundub paljudele kättesaamatu unistusena, on nii mõnedki hakkajad inimesed sellega siiski toime tulnud. Ka siis, kui rahaga pole priisata.

Hakkaja naine Megan Nickson on alati kõigega hästi hakkama saanud. Ka üksikemastaatuse ja faktiga, et üksinda lapsi kasvatades tuli leida võimalus oma kodu soetamiseks. Seda naine tegigi, ning vähe sellest: ka pangalaenu maksis ta tagasi kõigest kuue aastaga, vahedab veebileht PiggybankDreams.

Megani tütar Amy, kes oma ema saavutuse üle väga uhke on, jagab kuut põhilist nippi, mis aitasid emal laenust nii ruttu vabaneda, ja mida ta soovitab silmas pidada kõigil, kes tema jälgedes käia tahavad.

1. Otsi head tingimused

Liiga tihti küsivad inimesed laenupakkumise vaid oma kodupangast ja lepivad siis tingimustega, olgu need, millised tahes. See on viga! Pakkumisi tuleb küsida kõikjalt, kust vähegi saad, sest vaid nii leiad endale kõige soodsamad tingimused.

2. Räägi pereliikmetega

Selleks, et laenu enneaegne tagasimaksmine ei muutuks stressi allikaks kogu perele, tuleb see otsus kõigiga läbi arutada. Kui on lapsi ja nad on juba piisava taipamise eas, tuleb ka neile selgitada, et soov kiiresti laenust vabaneda tähendab seda, et mõneks ajaks on väljaminekud küllalt piiratud. Vaid nii saab olla kindel, et kõik tegutsevad ühise eesmärgi nimel.

3. Tee eelarve

Vaata üle, mille arvelt annaks kokku hoida. Päris kindlasti suudad leida midagi ka siis, kui niigi juba üsna eelarvestatult elad. Pea meeles: piirangud on ajutised, kõigest heast ei pea loobuma igaveseks!

4. Otsi lisatöö

See ei pea olema midagi suurt: pool või veerand kohta annab sellise eesmärgi puhul juba märkimisväärse lisaraha, mis tuleks kõik panna säästuarvele, kuhu kogud raha laenu tagasimaksmiseks. Vaid mõned töötunnid nädalas aitavad siin kõvasti.

5. Kui võimalik, loobu autost

Mõtle, kui väga su elu autost sõltub. Kui mingil põhjusel sellest täiesti loobuda ei saa, kärbi kõvasti selle kasutamist. Kindlasti on palju kohti, kuhu pääsed kas jala või ühistranspordiga. Ka loodus ja sinu tervis tänavad sind selle eest!

6. Võta üürnik

See on üsna muretu viis lisaraha teenimiseks. Rendi välja tuba majast ja teeni sellega jällegi korralik summa laenu kiiremaks tagasimaksmiseks. 

Amy lisab, et äärmiselt oluline on ka see, et kodu, mille endale soetad, oleks võimalikult väike ja odav. Mõtle hoolikalt läbi, kui mitut ruutmeetrit sul tegelikult vaja on ja kui uhke elamine olema peab. Mida lihtsam kodu, seda väiksem laen ja seda kiiremini selle tagasi makstud saad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles