Mainekas arhitekt Richard Meier taandub tööelust seksuaalse ahistamise süüdistuste tõttu

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nimekas arhitekt Richard Meyer eemaldus töisest elust pärast mitmeid süüdistusi seksuaalses ahistamises
Nimekas arhitekt Richard Meyer eemaldus töisest elust pärast mitmeid süüdistusi seksuaalses ahistamises Foto: Bruni Meya/akg-images/Scanpix

Richard Meier on kõige noorem maineka Pritzkeri arhitektuuripreemia laureaat, võites selle 49 aastaselt. Tänaseks 83 aastane vanameister astus oma stuudio juhipositsioonilt tagasi kui The New York Times avaldas eile viie inimese süüdistused, et Meier on neid seksuaalselt ahistanud.

Meier võttis kohe pärast informatsiooni avalikkuse ette jõudmist poole aasta pikkuse puhkuse ning edastas avalikkusele järgmise teadaande: «Mitmete naiste kirjeldused, kes tundsid ennast puudutanuna minu sõnadest ning tegudest on teinud mind väga murelikuks ja mul on häbi. Kuigi ma mäletan neid sündmusi teisiti, vabandan siiralt igaühe ees, kellele ma oma käitumisega liiga olen teinud.»

Meieri projekteeritud kirik Roomas
Meieri projekteeritud kirik Roomas Foto: Andrea Jemolo/akg-images/Scanpix

Meieri vastu esitatud süüdistused pärinevad viimasest paarikümnest aastast. Väidetavalt paljastas Meier ennast ebasobivatel momentidel, katsus teisi inimesi ilma nende loeta ning tegi jõulise seksuaalse loomuga ettepanekuid.

Neli naist, kes Meieri vastaste süüdistuste esile on tulnud, olid tema alluvad Meieri juhitud ettevõttes. Mainitud büroo, Richard Meier & Partners, on üks nimekamaid arhitektuuristuudioid maailmas.

Osad süüdistused on kaunis agressiivsed ning kirjeldavad detailselt, kuidas Meier surus ennast oma väidetavatele ohvritele peale. Samuti esines juhtum, kus Meier avalikul üritusel teiste inimeste juuresolekul katsus ning sikutas inimese ihupesu.

Mitmed süüdistused on nõnda kaua viibinud, sest Meieri autoriteetse positsiooni tõttu pidasid mitmed ohvrid hirmust keele hammaste taga, vahendab The New York Times. Arhitektuur on valdkonnana tuntud kui vanade meistrite pärusmaa ning nimekatel arhitektidel on arvestatav sotsiaalne ja moraalne autoriteet.

Meieri eemaloleku ajal juhivad bürood tema partnerid Vivian Lee, Reynolds Logan, Bernhard Karpf, Dukho Yeon ja Michael Palladino. Palladino teavitas avalikust: «Me oleme veendunud, et naised peavad ennast tundma mugavalt ja võimestatuna kõigil töökohtadel – ka meie büroos.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles