Fotod: kolm Eesti mõisa, mis ootavad uut peremeest ja õitseaega

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KV.EE

Eks see mõisarahva elu ole raske. Veelgi keerulisem on võtta üks ajast räsitud mõis ja see üles putitada. Kolm alljärgnevat suursuguse ajalooga mõisa ootavad ettevõtlike abikäsi ja väärt pererahvast.

Maalilisel Endla looduskaitsealal paiknev Norra mõis

Foto: KV.EE

18. sajandil ehitatud varaklassitsistlik mõisahoone on mõisa tänase omaniku poolt ühest-teisest kohast juba taastatud. Kahekorruseline hoone seinad on üles ehitatud ning ühtlasi paigaldatud ka uus vastupidav katus. Uue mõisniku ülesanne on töö lõpuni viia ning mõisa veidi kodusoojust ja rõõmu tuua.

Kärde mõisa hoonete kompleks ja pargiala

Foto: KV.EE

Esmakordselt 1532. aastal mainitud mõisakompleks ootab samuti tegusaid töökäsi, kes mõisale veidi elu sisse puhuksid. Kompleksis on alles kunagine massiivne ait ning mõned teisedki ümberehitatud mõisa kõrvalhooned.

Endine aadlipreilide pansionaat Vinnis

Foto: KV.EE

Vinni mõis vajab kahtlemata üht põhjalikku uuenduskuuri, kusjuures piiranguid mõisa renoveerimisel ette nähtud pole. Mõisa peahoone on Eestis väga haruldane kinnise sisehooviga kompleks. See sobib näiteks hooldusasutuseks või kasvõi tavaliseks korterelamuks. Mõisas on avarad ukseavad, piisavalt laiad ja pikad koridorid. Kõik abiruumid võimalik välja ehitada soklikorrusele. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles