Nõukanostalgia: kaks šarmantset ja soodsat maja Viljandimaal

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustla alevikus müüakse armast vanamoodsat kohvikut
Mustla alevikus müüakse armast vanamoodsat kohvikut Foto: www.arcovara.ee

Kuigi nõukogudeaegse disaini ja ehituskunstiga kaasnevad paljud vastakad tunded ei saa eitada ka teatavat nostalgilist, isegi romantilist, suhtumist nõndanimetatud daatšadesse. Väikesed vanad suvemajad, kuhu linnaelu eest pageda, võivad tänagi mõne inimese südame kiiremini põksuma panna.

Võluv suvemaja Intsu külas
Võluv suvemaja Intsu külas Foto: www.arcovara.ee

Intsu küla ei asu väga kaugel Viljandi linnast. Seal müüakse parasjagu imekena väikest hütti, millelaadseid leidub ilmselt üle kogu endise Nõukogude Liidu. Maani ulatuva viilkatusega suvemaja vorm on paljudele mällu kinnistunud.

Foto: www.arcovara.ee
Foto: www.arcovara.ee

Suvila ise pakub tänapäeval ainulaadset ning mitmes mõttes toredat võimalust taanduda tehnilisest maailmast ning vaikuses ja rahus suveõhtuid mööda saata. Nimelt puudub krundil elektriühendus ja vett peab tooma allikalt. Ehk on selline maalähedane lähenemine puhkamisele mõnele meie lugejatest mokka mööda.

Teine krunt asub Mustla alevikus, mitte kuigi kaugel Võrtsjärvest. Tegemist on vana kohvikuga, mida müüakse koos kõige juurdekuuluvaga. Kuid selle pakkumise tõeline väärtus seisneb, nagu eelnevalgi, omapärases retrohõngulises arhitektuuris.

Foto: www.arcovara.ee

Kohvikuhoone küljes on ka avar terass.

Sellel hoonel siiski on elektriühendus ning vesigi majas sees. Välisilmelt ning isegi kujunduse poolest meenutab endine kohvik eelpool mainitud suvilat. Selgelt on mõlemad projektid innustunud samadest arhitektuurilistest mõtetest.

Foto: www.arcovara.ee

Selge on, et mugavust armastav inimene peab mõlema maja puhul võtma ette suuremaid ümberkorraldusi. Kuid arvestades kruntide ja majade soodsat hinda ei ole see kõige ressursinõudlikum ettevõtmine. Olgu hinnaga kuidas on, nende majade arhitektuurne loomus sobib kindlasti teatavat stiili ning õhustikku armastavale kodanikule.

Uuri lähemalt siit ja siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles