Kadunud aegade hiilgus: Toompeal müüakse aadlikorterit

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiriku põik 4 elutoas domineerib imeline 18. sajandist pärit tulekolle
Kiriku põik 4 elutoas domineerib imeline 18. sajandist pärit tulekolle Foto: KV.EE

Otse Toompea nõlva peal, aadressil Kiriku põik 4, müüakse korterit, kus kunagi astusid mitmete parunite jalad. Läbi aegade on selle kinnistu omanike hulka kuulunud säärased kuulsusrikkad aadlipered nagu Stackelbergid, Rosenid, Lilienfeldid.

Foto: KV.EE

Korteri osaliselt säilinud seinad ning ristvõlvlaed pärinevad 17. sajandist. Keldrikorrusel asuv väike trepp ning kitsa laskeava on seal seisnud lausa maja esialgsest ehitamisest saati, 14. sajandist.

See trepp pärineb maja esialgse ehitamise ajast 14. sajandil
See trepp pärineb maja esialgse ehitamise ajast 14. sajandil Foto: KV.EE

Müüdava korteri renoveerimise käigus leiti sellest ajaloolise seinavaiba jäänused millest üks osa on Muinsuskaitseameti loaga korteris ka eksponeeritud. Elutoa kahhelkamin pärineb aga Loobu mõisast, kolle toodi linna 18. sajandil. Sellel suursugusel elemendil lasub ka Muinsuskaitsemameti pandud kohustus seda säilitada ja kaitsta.

Foto: KV.EE
Foto: KV.EE

Toompea müüri ühe osana on majas säilinud ka 14. sajandist pärit linna kaitsetorni esisein ning vanad danskerid, ehk klosetid. Need moodustavad müüdava korteri välisseinad. Kuid pole vaja karta keskaegseid elamistingimusi, maja on korralikult renoveeritud ning korter sisaldab endas kõikvõimalikke kaasaegseid mugavusi.

242 ruutmeetri suuruse korteri põrandat katab kaunis kalasabaparkett ning keraamiline plaat. Ruumikas korter läbib kahte korrust, selle keldrist leiab ka sauna. Esimesel korrusel laiub üle 70 ruutmeetri suurune salong-elutuba jauba eelpool mainitud ajaloolise kaminaga.

Foto: KV.EE

Loe lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles