Mis oleks, kui koliks... Tallinna kesklinna?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn, Eesti, 12.09.2016.
Kesklinn õhust. Droon. Aerofoto. Õhtu, hooned, Swissôtel. 
FOTO:SANDER ILVEST/POSTIMEES
Tallinn, Eesti, 12.09.2016. Kesklinn õhust. Droon. Aerofoto. Õhtu, hooned, Swissôtel. FOTO:SANDER ILVEST/POSTIMEES Foto: Sander Ilvest / Postimees

Tallinn on tänasel päeval Eesti üheks suurimaks tõmbekeskuseks. Milles aga seisneb Tallinna kesklinna võlu ning millised eelised kaasnevad linna südames elamisega?

Miks Tallinna kesklinn?

Tallinna kesklinnas kulgeb elu omasoodu. Inimesed jooksevad ajaga võidu ning igaüks kulgeb sealjuures oma tempos. Kesklinna inimene ei pea meelelahutuseks või toidupoe külastamiseks autossegi istuma - siin on kõik käe ja jala ulatuses. Rahvusvaheline seltskond ja lõputud võimalused muudavad elu kesklinnas põnevaks ja kaasahaaravaks. 

Tallinna panoraam.
Tallinna panoraam. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Mis räägib Tallinna kesklinna kahjuks?

Olenemata suurest rahvaarvust ja kõrgest keskmisest elatustasemest, on paraku Harjumaal ja Tallinnas ka kõige suurem täitmata töökohtade arv. Tööpäeva õhtuti on aga suureks probleemiks kole aeglaselt veniv liiklus ning tipptunnile omane ühistranspordi hilinemine. Inimesed on samuti veidi ärevad ning teinekord tõttavad punase fooritulega üle tee, põhjustades sellega veelgi suuremat meelehärmi autojuhtides. Ka kesklinna müratase ei ole võrreldav maal vanaema juures veedetud ajaga. 

Kesklinnas elades võiks ka inglise ja vene keel suus olemas olla - iial ei või teada, millal turistid taas abi vajavad.

Pärnu maantee ja Liivalaia ristmik.
Pärnu maantee ja Liivalaia ristmik. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kui kallis?

Keskmine kinnisvarahind on Tallinna kesklinnas ilmselt üks Eesti kõrgemaid. Nõudlus on suur ja uusarendusi kerkib kui seeni pärast vihma. 

Kolme- kuni neljatoalised korterid on kesklinnas sootuks kõrge hinnavahega: kui kõige kallima eest tuleb välja käia 670 000 eurot, siis kõige odavama saab kätte 79 000 euroga. 

Maju on Tallinna kesklinnas hetkel pakkuda kaheksa, neist enamus on privaatse tagaaiaga. Kõige odavam müügis olev maja Tallinna kesklinnas on 139 000 eurot väärt, samal ajal kui kõige kallima eest peab ühtekokku 992 000 eurot välja käima.

Kahe- kuni kolmetoalise üürikorteri leiab 370 kuni 3500 euro eest kuus.

Koolid?

Võimalusterohke Tallinn pakub ka rohkelt võimalusi koolihariduse omandamiseks. Tuleb vaid seljakott selga heita ja usinalt koolipinki nühkida, kuna konkurents on suur. Kesklinnas asub ühtekokku 26 munitsipaallasteaeda ja 5 eralasteaeda. 15 munitsipaalkooli, 2 riiklikku ja 9 erakooli. Lisaks on rohkelt huvikoole ja loomulikult ka kõrgkoolid ja kutseõppeasutused.

Lapsed hommikul Gustav Adolfi Gümnaasiumi uue hoone juures. 
Lapsed hommikul Gustav Adolfi Gümnaasiumi uue hoone juures. Foto: MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS

Aga töö?

Tallinna kesklinnas leiab tööd igasuguse hariduse ja kogemusega inimene, tuleb vaid asjalik ja aktiivne olla. Lisaks on ümberringi terve Tallinn, kust töökohti otsida.

Kuigi pool kesklinnast on valdavalt kontorirottide päralt, leiavad siin töökohti ka ehitussektoris, turismis, klienditeeninduses ja muudes valdkondades aktiivsed inimesed. Tallinn on sobiv stardikoht ettevõtluse alustamiseks ning miks ka mitte välisturgudele laienemiseks.

Postiljon.
Postiljon. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Mida vabal ajal teha?

Vaba aja sisustamisega ei tohiks kesklinna piires hätta jääda. Kultuuri ja mõnusat atmosfääri saab nautida kas teatris või kinos. Mõnusalt saab aega viita ka mõnes nurgataguses kohvikus, kus teetass käes akna taga aina kuhugi tõttavaid inimesi jälgida. Ostlemisfännid saavad seevastu veeta tunde Kaubamaja ja Stockmanni uusi kollektsioone või Viru keskuse arvukaid poode avastades. On ka spordiklubisid, kuhu pingeid ja stressi maandama minna. 

Ajaloo ja arhitektuurihuvilised saavad aga tundide kaupa Tallinna vanalinna ja selle silmapaistvamaid pärleid avastada.

Rahvusooper Estonia.
Rahvusooper Estonia. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Kuhu sööma minna?

Ka söögikohtadest ei ole Tallinna kesklinnas puudust. On kohti, kus saab endale tee peale kaasa mõne kerge eine või võileiva haarata. Ent on ka kohti, kus tundide viisi mitmekäigulist menüüd ja kvaliteetseid veine nautida. Pitsa ja pastasõbrad saavad kõhu täis, niisamuti ka Aasia, Tai, India, Argentiina jt köökide austajad. 

Rämpstoidusõbrad leiavad endale samuti midagi meelepärast - on siin ju nii McDonalds kui Hesburger ja Subway.

Subway kiirtoidukett.
Subway kiirtoidukett. Foto: MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS

Midagi veel?

  • Tallinna kesklinna teadlik kujundamine algas Vene tsaariajal 19. sajandil;
  • 2009. aasta väljakaevamiste käigus Vabaduse väljakul leiti kiviaegse asustuse jälgi, mille vanuseks hinnati esialgu 4500–5500 aastat;
  • kesklinna linnaosas on järgmised asumid: Juhkentali, Kadriorg, Kassisaba, Keldrimäe, Vanalinn, Kitseküla, Kompassi, Luite, Maakri, Mõigu, Raua, Sadama, Sibulaküla, Südalinn, Tatari, Torupilli, Tõnismäe, Uus Maailm, Veerenni ja Ülemiste järv. Kesklinna haldusalasse kuulub muuseas ka Aegna saar.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles