Selgub, et ahiküttest tuleks kodudes loobuda (14)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kamin.
Kamin. Foto: VidaPress

Kaminatuld on ajast aega peetud üheks õdusa atmosfääri osaks, kuid nüüd selgub, et oma parema tervise huvides tuleks kodusest ahjukütmisest alatiseks loobuda.

Nimelt on ahju tule tegemine ja kamina ääres istumine Hispaania Leoni ülikooli teadlaste sõnul eralduva suitsu, tossu ja vingu tõttu tervisele sama kahjulik kui näiteks ehitusplatsil viibimine, vahendab Daily Mail. 

Kõige hullem on õhu saastatus hetkel, mil tikku tõmmatakse ja puud põlema lähevad, kuid õhu puhastumiseks kulub kaminasse tule tegemise järel tervelt kolm tundi. Ja kogu selle aja on inimeste tervis ohustatud.

Inimesed on ahju tule tegemise ja selle ääres istumisega nii harjunud, et neil on raske teadlaste juttu tõsiselt võtta, kuid Leoni ülikooli esindaja kinnitab, et nende katse põhjal tuleks kõigil peale tule süütaja oma tervise huvides selleks hetkeks ruumist lahkuda, tulesüütaja aga võiks kanda maski.

Samuti on väga halb, kui kaminasse jääb põlemise lõpus pikemaks ajaks mõni puuront hõõguma - ka see saastab kohutaval kombel toaõhku, seda hoolimata korralikult avatud siibritest.

Järeldused tegid Leoni ülikooli teadlased, kui kümne kamina- ja ahjutule tegemise juures viibides erinevatel hetkedel toaõhu saastatust mõõtsid. 

Kõige kahjulikum tervisele on tule esmane süütamine, mille juures viibimine on võrreldav kaevanduses töötamisega. Teisel kohal on ahju segamine kütmise lõpus, mis kahjustab tervist sama palju kui viibimine tolmusel ehitusplatsil. 

Kommentaarid (14)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles