Asjatundjad soovitavad: uue kodu asukohaks vali aktiivses arengus piirkond

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn. 15AUG15. Telliskivi loomelinnak.  Argentiina tänavakunstnik Martin Ron lõi koos oma abilistega ühe loodusest ning sürrealismist inspireeritud kunstiteose A1 hoone seinale. FOTO: ERIK PROZES / POSTIMEES
Tallinn. 15AUG15. Telliskivi loomelinnak. Argentiina tänavakunstnik Martin Ron lõi koos oma abilistega ühe loodusest ning sürrealismist inspireeritud kunstiteose A1 hoone seinale. FOTO: ERIK PROZES / POSTIMEES Foto: ERIK PROZES/

Suur osa kinnisvarahuvilistest soetab kodu lähtuvalt asukohast. Milliseid olulisi faktoreid tuleks aga asukoha valikul kindlasti jälgida?

Uus Maa Kadrioru büroo maakler Monika Haljaste soovitab enda jaoks esmalt välja mõelda, milliseid võimalusi kodukoht pakkuma peaks. Märksõnadeks on elustiil, logistika ning tulevikuplaanid. Pikaajalisel eesmärgil soetatud kinnisvara puhul on oluline keskenduda piirkonna võimalustele ning nende sobivusele ka pikemas perspektiivis. Lühemaks perioodiks soetatud kodu puhul tuleb aga luubi alla võtta selle kasutoovusfaktorid.

AS Kapitel arendusprojektide projektijuht Rait Riimi sõnul on oluline, et töökoht, kool, lasteaed ja huviringid ei jääks uuest kodust liialt kaugele, vastasel juhul kulub transpordile ebamõistlikult suur hulk ressursse.

Samuti tasub tähelepanu pöörata piirkonna muule infrastruktuurile – läheduses peaksid olemas olema toidukauplus ning kõik esmavajalikud teenused. Eluase peaks ühtlasi olema ühenduses ühistranspordivõrgustikuga. Riim soovitab enne ostuotsuse langetamist viia ennast lisaks kurssi ka piirkonna üldplaneeringu ja naaberkinnistute detailplaneeringutega, et ootamatuid üllatusi vältida. 

Vali aktiivse arenguga piirkond

«Kinnisvara puhul kehtib põhimõte, mille kohaselt on kinnisvara kolm kõige suuremat väärtust asukoht, asukoht ja veelkord asukoht,» märkis Riim. Kui ehituskulud on suures plaanis, olenemata asukohast sarnased, siis eluasemete hinnad võivad piirkonniti oluliselt erineda. Samuti mõjutavad kinnisvaraobjekti hinda kogu ümbruskond, teedevõrgustik, päikesesuund ja vaated.

Haljaste sõnul jagub ostjaskonda tänasel päeval endiselt kõikjale. Uusarendusi kerkib hoogsalt nii linna kui linnast välja ning aktiivne kauplemine käib ka järelturu kinnisvaraobjektidega. Kui Tallinna kesklinnas on populaarsust kogumas eeskätt sadama piirkond, siis äärelinna uusarendused meelitavad kinnisvarahuvilisi ligi eelkõige oma soodsamate hindade ja kommunaalkuludega.

Kinnisvara väärtuse seisukohast soovitabki Riim kodu asukohaks pigem valida piirkond, mis on jätkusuutlik ning aktiivses arengus. Asukoha valikust sõltub pikemas perspektiivis ju ka kodu tulevane müügihind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles