Vähetuntud fakte lahkunud IKEA asutaja eluloost

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingvar Kamprad 2010. aastal.
Ingvar Kamprad 2010. aastal. Foto: Kristian Pohl/KRISTIAN POHL

Mööbligigant IKEA asutaja jääb ajalukku oma erakordse karjääri ja ambitsioonikusega. Maailma mööblitööstust ümber kujundanud mees oli aga midagi enamat kui lihtsalt IKEA rajaja. 

Teise maailmasõja alguses ettevõtte asutanud Ingvar Kampradi minevik ja elulugu on võrdlemisi värvikirev, vahendab hunker.com. Siin on mõned eredamad väljavõtted mehe elust.

1. Firma saamislugu

Kamprad asutas isikliku firma juba varajases nooruses. 17-aastaselt ettevõtlusega alustanud mees müüs oma esimestel aastatel rahakotte, pildiraame ja muud pudi-padi.

2. Müügimehe karjäär

Kampradi müügimehe karjäär algas samuti üsna varajases eas. Ikooniline mees oli vaid viis aastat vana, kui alustas esimest korda tuletikkudega kauplemist. Naabritele tuletikke müünud poisike laiendas üsna pea ka oma tegevust ja tootevalikut.

3. IKEA nime taga peituv tähendus

Esimesed kaks tähte sümboliseerivad asutaja enda nimetähti ning kaks viimast talu ja küla, milles Kamprad nooruspõlves elas - Elmtaryd ja Agunnaryd.

4. Järelkasv

Kampradil on kolm poega - Jonas, Mathias ja Peter. 2011. aastal jaotas Kamprad rollid poegade vahel ära ning ulatas oma impeeriumi juhtimisõigused neile.  

5. Rikkuselt kaheksas mees maailmas

Kuigi Kampradit peetakse üheks mõjuvõimsamaks meheks maailmas, elas ta sellest hoolimata võrdlemisi tagasihoidlikku elu. Mees pesitses tükk aega Šveitsis, et hiilida kõrvale Rootsi riigi kõrgetest maksudest.

6. Osavõtt natsiliikumisest

Kamprad osales Teise maailmasõja ajal aktiivselt Rootsi natsiliikumises. Mees on hiljem tagantjärgi tunnistanud, et see on tema elu üks suurimatest vigadest, mida kahetseda.

7. Kamprad kannatas düsleksia all

Tõepoolest, Kamprad oli düslektik ehk vaeglugeja. Paljud spekuleerivad, et ilmselt on ka IKEA toodete nimed tingitud mehe iseäralikust lugemishäirest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles