Fotod: hüljatud mõisa kummaline lugu

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüljatud mõis.
Hüljatud mõis. Foto: VidaPress

Vaid mõni kilomeeter New Yorgist seisab hüljatuna üks eelmise sajandi alguses ehitatud mõis. Selle tühja maja lugu on üsna kummaline.

1930ndatel valminud suursugune hoone oli aastakümneid elu täis. Viimati elati majas alaliselt sees 1970ndatel, kuid siis jäi see järsku mõneks ajaks tühjaks. Nüüd aga hoitakse seda hüljatuna täiesti sihilikult, vahendab Atlas Obscura.

Väidetavalt on maja omanikuks inimene, kes on tuntud selle poolest, et ostab üle Ameerika Ühendriikide kokku vanu mõisahooneid ja laseb neil siis puutumatuna hääbuda. Kuuldavasti on tema ka selle hoone omanik, mistõttu pole lootustki, et vanale mõisahoonele võiks koita paremaid päevi.

Tänapäeval vajaks maja juba üsna hädasti remonti, aga pole kedagi, kes seda teha võiks. Majja on aastate jooksul tunginud vandaalid ja seinu sodinud, nende tegevuse tagajärgi on küll kõrvaldatud, aga see on ka kõik. 

Tubades seisavad puutuamatuna nii endiste omanike mööbel, sisustus- kui ka tarbeesemed, samuti pureb ajahammas halastamatult suursugust raamatukogu. 

Kas võimsal mõisal lastaksegi lõplikult laguneda või on lootust, et võimud sekkuvad, pole teada.

Fotosid võimsast majast näeb SIIT. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles