Miks on uus ja soodne lahendus eramaja ehitamiseks üks väga halb mõte (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: treehugger.com

Maailm otsib pidevalt lahendusi soodsaks ja säästlikuks majaehituseks. Kõige uuem lahendus selleks on aga õige kummaline: kasutada soovitatakse kasutatud kanalisatsioonitorustiku juppe.

Betoonist torustik pakub eelkõige lahenduse minimajade ehitamiseks ja on idee autori James Law sõnul lahenduse eluasemepuudusele miljonilinnades nagu Hongkong, kus inimesed elavad kohati juba täiesti ebainimlikes tingimustes, sest vabu kortereid ei ole turul saada või maksavad need sellist hingehinda, mida keskklassi inimene pole võimeline maksma, vahendab TreeHugger.

Arhitekt ise on ideega väga rahul: betoonijuppe masstoodetakse nagunii, nii et jäävad ära igasugused lisatootmiskulud. Need on mõeldud maa all vastu pidama, mistõttu nad on väga tugevad. Kuna nad on betoonist, on neid lihtne soojustada. Samuti saaks neid ladustada üksteise otsa ja luua sedasi terveid kortermaju.

Foto: treehugger.com

Skeptikud näevad asju pisut teises valguses: kuna toru on, teadagi, ümmargune, läheb seal raisku väga palju pinda, sest seinale on võimatu midagi kinnitada. Üksteise otsa ladustatuna on nad näiteks maavärinapiirkonnas tohutult ohtlikud, sest tänu massile võivad nad varisema hakates kergesti purustada kõrvalasuvaid hooneid. Ka soojustada on nii kitsast toru ebamugav. Suvel on seda jällegi vaja hoopis jahutada.

Ning lõppeks: paljudes suurlinnades, näiteks Hongkongis, pole probleemiks mitte niivõrd ühe korteri kallidus, kuivõrd maa hind, millele kortermaja ehitatud on. Seega, kui toota kanalisatsioonitorustikust minikodusid, siis selle jaksaksid kohalikud endale ehk isegi soetada, aga maad, kuhu majake paigutada, nad ikkagi osta ei jaksa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles