Mis oleks, kui koliks... Kullamaale? (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu möödub 500 aastat meieisapalve esmakordsest eestikeelsest kirjapanekust aastatel 1524–1532 koostatud Kullamaa vakuraamatusse. Fotol on Kullamaa kirik.
Tänavu möödub 500 aastat meieisapalve esmakordsest eestikeelsest kirjapanekust aastatel 1524–1532 koostatud Kullamaa vakuraamatusse. Fotol on Kullamaa kirik. Foto: Wikimedia Commons

Kas sina tead, kus 289 püsielanikuga Kullamaa täpsemalt üldse asub? Tegemist on väikese külaga, endise vallakeskusega, mis nüüd üks osa Lääne-Nigula suurvallast.

Miks Kullamaa?

Kuigi tegemist on väikese kohaga suures uues Lääne-Nigula vallas, on siin ometi olemas keskkool ja kõik muu eluks vajalik. Kullamaa sobib hästi inimestele, kes tahavad elada väiksema koha vaikuses ja rahus, kuid soovivad siiski, et igapäevaelu sujuks suuremate tõrgete ja korraldamisteta. Kuna kohapeal on kõik esmavajalik, näiteks perearst, hambaarst, raamatukogu ja muu taoline, olemas, on täiesti reaalne, et Kullamaa külas sees kui ka selle lähiümbruses saab küllalt muretult ja igapäevaelus suuremate sekeldusteta elatud. 

Laste kasvatamiseks on väike Kullamaa kindlasti õdus koht, kuuldavasti on siin ka väga ühtehoidev kogukond, kellele meeldib koos tegutseda ja erinevaid põnevaid projekte ette võtta.

Endine Kullamaa vallavalitsuse hoone. Käesoleva aasta algusest on Kullamaa osa Lääne-Nigula suurvallast.
Endine Kullamaa vallavalitsuse hoone. Käesoleva aasta algusest on Kullamaa osa Lääne-Nigula suurvallast. Foto: Vikipeedia

Mis räägib Kullamaa kahjuks?

Valdade ühinemise tagajärjel pole Kullamaa enam valla keskus ja kuidas see küla arengule mõjub, on esialgu veel ebaselge. 

Suure privaatsusevajadusega inimene nii väikese rahvaarvuga külla ilmselt kolima ei peaks, sest väga suurt omaette hoidmise võimalust sellises kohas ei ole. 

Kuna tegemist on siiski tillukese kohaga, võib juhtuda, et toidu- ja esmatarbekaupade pärast tuleb siiski tihti ette võtta retk mõnda linna. 

Samuti ei pruugi Kullamaal leiduda meelelahutust igale maitsele, tegemist on siiski pigem kohaga, mis sobib inimesele, kes hindab maakogukonna elustiili.

Kui kallis?

Kinnisvara Kullamaal just liiga palju ei liigu. Alevis sees ei ole kinnisvaraportaali KV.EE andmetel hetkel saadaval mitte ühtegi kinnisvaraobjekti.

Lähiümbruses leidub viis maja, kalleim neist maksab 68 000 eurot, kõige soodsama saab kätte 10 000 euroga. Kortereid ei leidu hetkel ka valla piires.

Maja Kullamaal.
Maja Kullamaal. Foto: KV.EE

Koolid?

Kullamaa on ses mõttes tubli alevik, et erinevalt paljudest teistest väiksematest piirkondadest on siin suudetud alles hoida keskkool: kohalikud noored ei pea keskhariduse kättesaamiseks kodust kaugele minema.

Lisaks tegutseb alevikus ka kahe liitrühmaga lasteaed. 

Aga töö?

Seesama Kullamaa kool on üks olulisemaid tööandjaid, kuigi kohti ei pruugi siin väga tihti vabaneda. 

Rohkem tasuks ilmselt rõhku panna näiteks Lihulasse töölekäimisele, kaugtööle või oma ettevõtte loomisele, kuigi viimase jaoks peab mõistagi väga hea idee olema.

Noored Kullamaa keskkooli aknal.
Noored Kullamaa keskkooli aknal. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Mida vabal ajal teha?

Vabal ajal tuleb väiksemas kohas endale kindlasti ise rohkem tegevust otsida, kuid et siin midagi teha ei oleks, seda nüüd ka peljata ei tasu. 

Kullamaal on olemas raamatukogu, juuksur, ilusalong ja jõusaal. Aega saab kindlasti veeta vabas õhus tervisesporti tehes ja end erinevate kohalike ettevõtmistega sidudes. 

Kullamaal on korraldatud ja loodetavasti korraldatakse veel kodukohvikute päevi. Peetakse kihelkonna tantsu- ja laulupidu, korraldatakse perepäevi. 

Kullamaal tegutseb külaselts, vabariigiaegses kultuurimajas muusikastuudio, orkester ja rahvatantsurühm. Olemas on Kullamaa Muusika Selts, käsitööselts, jahiselts. Kullamaa kodulehelt leitav kultuuriürituste kalender on igal juhul üritustest kirju, nii et igav siin küll hakata ei tohiks.

Kodukohvik Kullamaa käsitöömajas.
Kodukohvik Kullamaa käsitöömajas. Foto: facebook.com

Kuhu sööma minna?

Süüa saab Kullamaal kaupluse majas asuvas Pärli pubis. Sealt saab ka oma peo jaoks toitlustust tellida. 

Midagi veel?

  • Kullamaa kirkuaeda on maetud Rudolf Tobias.
  • Külas on Kullamaa linnus ehk linnamägi ehk Rohumägi. Linnus oli esialgu arvatavasti kasutuses muinasaja lõpuni, hiljem kerkis sinna Kullamaa vasallilinnus.
  • Külas on järv, idapiiril jõgi, mis moodustab küla kirdenurgas paisjärve.
Kullamaa kiriku altar.
Kullamaa kiriku altar. Foto: MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles