Hea teada: millisel juhul on korteriühistu otsused tühised? (1)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunapuu.
Õunapuu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Uus seadus ütleb, et kui korteriomanike üldkoosoleku kokkukutsumisel on oluliselt rikutud seaduse, korteriomanike kokkuleppe või põhikirja nõudeid, ei ole koosolek õigustatud otsuseid vastu võtma.

Üldkoosolekutega seotud vaidlusi tuleb korteriühistutes sagedasti ette. 1. jaanuaril 2018 jõustunud uus korteriomandi- ja korteriühistuseaduse § 29 lõikes 1 on öeldud, et kui korteriomanike üldkoosoleku kokkukutsumisel on oluliselt rikutud seaduse, korteriomanike kokkuleppeid või põhikirja nõudeid, ei ole koosolek õigustatud otsuseid vastu võtma.

Seda välja arvatud juhul, kui koosolekul osalevad või on esindatud kõik korteriomanikud. Sellise koosoleku otsused on tühised, kui korteriomanikud, kelle suhtes kokkukutsumise korda rikuti, otsust heaks ei kiida. 

Sama seadusesätte lõige 2 märgib, et korteriühistu organi otsuse kehtetuks tunnistamise ja tühisuse tuvastamise nõue lahendatakse kohtus hagita menetluses. 

«See on uus põhimõte, mille kohaselt organi otsuse kehtetuks tunnistamise ja tühisuse tuvastamise nõue lahendatakse hagita menetluse õiguslikus regulatsioonis, varasemalt allus antud vaidlus hagilise menetluse regulatsioonile,» ütles Eesti Korteriühistute Liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi.

Otsuse kehtetuks tunnistamise nõude tähtaeg nüüd 60 päeva

Uue seaduse kohaselt on korteriühistu organi otsuse kehtetuks tunnistamise nõude esitamise tähtaeg otsuse vastuvõtmisest 60 päeva, varasema 90 päeva asemel. Samuti hakkab aegumistähtaja kulg nüüdsest jooksma otsuse vastuvõtmisest, mitte otsuse teadasaamisest alates.

Kõnealuse paragrahvi lõige 4 kohaselt võib kohus huvitatud isiku taotluse korral ennistada paragrahvi lõikes 3 nimetatud tähtaja.

«See tähendab, et korteriühistu otsust vaidlustada soovivale isikule tuleb üldkoosoleku protokoll teatavaks teha, vastasel juhul on tal õigus taotleda kohtult aegumistähtaja ennistamist, sest ilma organi otsust teadmata ei ole võimalik nõuet kohtus maksma panna. Seega on ülioluline, et üldkoosoleku otsused on 14 päeva jooksul koosoleku toimumisest protokollitud ja liikmetele teatavaks tehtud,» rääkis Mardi.

Kohtul õigus keelata

Kohus võib vajadusel peatada menetluse ja keelata samasisulise otsuse vastuvõtmist, mida paljud võivad skeemitamise eesmärgil kasutada. Lisaks võib kohus keelustada olemasoleva juhatuse liikme ametiseisundi kehtivust ja määrata korteriühistule uue juhatuse asendusliikme, et ühistu igapäevane esindusõigus ja majandustegevus oleks tagatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles