Mis oleks, kui koliks... Kalamajja?

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalamaja päevad.
Kalamaja päevad. Foto: Liis Treimann

Kunagi põlatud Kalamaja on viimastel aastatel väga menukaks muutunud, aga mis seal siis nii ligitõmbavat on ja kas plusside kõrval leidub ka miinuseid?

Miks Kalamaja?

Kuigi Kalamaja on viimastel aastatel tohutult arenenud ja muutunud, on see üldjoontes endiselt jäänud hubaseks linnajaoks Tallinna kesklinna vahetus läheduses, kuhu väga paljud elama kipuvad. 

Piirkonna väga mitmekesine elanikkond on viimasel ajal pisut tagasi tõmmanud ja tooni annavad nüüd põhiliselt noored ja väikeste lastega pered. Kui varem kohtas õhtuti tänavail igasugust kahtlast kontingenti, siis nüüd pigem vankritega jalutavaid lapsevanemaid. 

Kohalike sõnul on linnaosa suureks plussiks Kalarand, mida vähehaaval korrastatakse - see on üks väheseid kohti Tallinna kesklinnas, kust lihtinimene mere äärde pääseb. 

Kahtlemata on Kalamaja eeliseks selle asukoht vanalinna külje all: siit pääseb autost sõltumatuna üsna vabalt igale poole liikuma, nii et auto olemasolu pole ilmtingimata vajalikki.

Kalamaja elanikud.
Kalamaja elanikud. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Mis räägib selle kahjuks?

Kunagisest aguliromantikast pole siin muidugi kahjuks enam suurt midagi alles jäänud. Elumajade korrastamine, elanikkonna tihenemine ja ettevõtluse edenemine on ühest küljest muidugi väga positiivsed nähtused, kuid teisest küljest on see Kalamajast ära ampsanud suure tüki seda miskit, erilist tunnet, mille pärast romantilisemad hinged siia vanasti elama tulid. 

Kohalikud elanikud kurdavad ka selle üle, et tänavad on tihti umbe pargitud. Autoga liigelda on raske. Uusarendusi ehitatakse nii mõnegi kohaliku hinnangul juba olemas olevatele majadele liiga selga. Kaob privaatsus.

Uusarenduste kodud on tihti imetillukesed, aga see-eest väga kallid. 

Probleeme olevat ka turvalisusega, eriti sageli murtakse sisse autodesse. 

Kui kallis?

Kinnisvara on Kalamajas kallis. Arendajad on ammu aru saanud, et see on tallinlaste seas menukas elupaik, kuhu tasub uuselamuid ehitada ja vanu renoveerida. See koos suure nõudlusega on kinnisvarahinnad lakke kergitanud. 

Kolme- kuni neljatoalised korterid on Kalamajas väga erineva hinnaga: kui kõige kallima eest tuleb välja käia 500 000 eurot, siis kõige odavama saab kätte 66 000 euroga. 

Maju on Kalamajas kinnisvaraportaali KV.EE põhjal hetkel pakkuda vaid neli ning kolm neist on arenduseks mõeldud kortermajad. Neljas, sajaruutmeetrine neljatoaline maja Õle tänavas, maksab 220 000 eurot.

Kahe- kuni kolmetoalise üürikorteri leiab 320 kuni 900 euro eest kuus.

Kalamajas on kõrvuti uusarendused ja vanad renoveeritud majad.
Kalamajas on kõrvuti uusarendused ja vanad renoveeritud majad. Foto: KV.EE

Koolid?

Koolidest tegutsevad selles linnajaos Kalamaja Põhikool ja Gustav Adolfi Gümnaasiumi I ja II kooliastme õppehoone ning uuendusliku lähenemisega põhikool Avatud Kool.

Aga töö?

Töö leidmisega Kalamaja elanikul raskeks ei lähe, sest ümberringi on terve Tallinn, kus töökohti jagub. 

Kui väga tahta leida tööd oma linnaosa piires, pakuvad selleks võimalust koolid, toitlustusastused. Üheks tuntuimaks tööandjaks on kindlasti Lennusadam.

Telliskivis Loomelinnak pakub ruume ettevõtlusega tegelevatele inimestele, peamiselt, nagu nimigi ütleb, loomingulisemas valdkonnas tegutsejaile. Ka siin on võimalik leida tööd teenindusvaldkonnas.

Gustav Adolfi Gümnaasiumi I ja II kooliastme uus õppehoone aadressil Vana-Kalamaja 9. 
Gustav Adolfi Gümnaasiumi I ja II kooliastme uus õppehoone aadressil Vana-Kalamaja 9. Foto: ERIK PROZES/PM/SCANPIX BALTICS

Mida vabal ajal teha?

Vaba aja veetmise võimalust pakuvad juba Kalamaja ilusad tänavad ja mereäärne, kus mõnus jalutada. Ka Kalamaja park on kohalike seas menukas jalutamiskoht. 

Muidugi saab aega veeta Kalamaja arvukates kohvikutes ja söögikohtades, samuti Telliskivi Loomelinnakus. Viimases leidub ka spordiklubi Koduklubi. 

Arvestades Kalamaja paiknemist, ei pea oma vaba aja sisustamisel kindlasti piirduma vaid kodukandiga, sest igale poole liikuma pääseb väga muretult. Kalamaja elanikel on väga mugav kasutada liiklemiseks ka rongi, sest Balti jaam on kohe käeulatuses.

Iga-aastaselt korraldatakse Kalamaja päevi ühes kodukohvikutega. Telliskivi Loomelinnakus toimuvad tihti kirbuturud, kus nii kohalikud kui kaugemalt tulijad enda kodus üleliigseks osutunud kraami maha parseldavad. Tasub kindlasti külastamist!

Kalamaja lapsed.
Kalamaja lapsed. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kuhu sööma minna?

Söögikohtadest Kalamajas puudust ei tule. Neid leidub kõvasti Telliskivi Loomelinnakus ja Balti Jaama turul, aga ka kaugemal. Tihti saavad kiita Sesoon (käige kindlasti seal mõnikord brunchil!), Moon, Boheem, Kolm Sibulat.

Saiakesi tasub tooma minna Kalamaja Pagarikojast. 

Telliskivi loomelinnak.
Telliskivi loomelinnak. Foto: ERIK PROZES/

Midagi veel?

  • Ammustel aegadel oli Kalamaja näol tegemist Tallinna eeslinnaga, kus elasid peamiselt maalt linna teistsugust elu otsima tulnud inimesed.
  • Kalamaja nime saamisloo kohta liigub mitmeid erinevaid versioone, kuid kõige tõenäolisemaks peetakse, et praeguse Suur-Patarei tänava ümbruskonnas asusid juba muinasajal ümberkaudsete külade kalameeste ajutiselt kasutatavad hooned ehk kalamajad.
  • Kalamaja territooriumile jääb neli sadamat: Patareisadam, Kalasadam, Lennusadam ja Noblessneri sadam.
Kalamaja koerad.
Kalamaja koerad. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles