Lubab külma: mida teha, kui roosid on katmata?

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Tänavune senini soe talv ei ole kindlasti soosinud rooside talvekatte alla panekut. Aga mida teha nüüd, kui lubab siiski pisut madalamaid temperatuure?

Aastakümneid roosikasvatusega tegelenud aednik Raina ütleb, et tema roosid on samuti siiani katmata. 

«Talv on olnud soe ja niiske, sellistes tingimustes oleks kaetud roosid tõenäoliselt hukka saanud. Mina pole enda taimedega tänaseni teinud muud, kui et novembri lõpus lõikasin ära õied, pungad ja uued võrsed, et taim ennast puhkama sätiks,» räägib ta.

Mida peaks roosisõber aga nüüd tegema, kui katmata roosidel on pisut lund küll peal ja temperatuurid peagi kümne miinuskraadi kanti langevad? 

«Soovitan see õhuke lumekate eemaldada ja roose mullata. Kõige rohkem 30 sentimeetri jagu tohiks seda mulda taimede ümber kuhjata. Kui see tehtud saab, siis kuni kümnekraadise kümaga mina muud ette ei võtaks,» ütleb naine.

Kui peaks tulema päris pakane ja külmakraadid pikemalt püsima, tasuks kindlasti midagi tõhusamat tarvitusele võtta. Näiteks katta roosid taimekatte kanga või õhuaukudega plastämbrite või muu taolisega. Oluline on, et roosid ei saaks umbselt pakitud. 

Raina meenutab aga, et kõik oleneb sordist: paljud roosid on tänapäeval juba nii tugevad, et ei vaja ka tugeva pakasega erilist katet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles