Kortereid flippivad inimesed peavad tänases turusituatsioonis üha ettevaatlikumad olema

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitussektor on kuumenenud.
Ehitussektor on kuumenenud. Foto: Pexels / CC0 Licence

Flippijateks nimetatakse inimesi, kes soetavad remontivajava korteri eesmärgiga see korda teha ning seejärel tulu eesmärgil maha müüa. Selline tegevus eeldab riskijulgust aga ka rohkelt kogemusi ja head vaistu.

Kinnisvaraturul valitsev olukord on tinginud edasimüügiks kui ka n-ö flippimiseks ehk ostmiseks-remontimiseks-müümiseks soetatud korterite tehingute arvu vähenemise. Nõudlus magalapiirkondades kapitaalremonti vajavate korterite järele on küll suur, ent nende pakkumine on siiski pidevas langustrendis.

Nord Property OÜ maakleri Aet Alliksoo sõnul võib erakordselt odavate objektide puhul teinekord telefon aga lausa punane olla.

Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler Margit Sild rääkis, et huvi sellise metoodika vastu on küll olemas, ent inimesed kaaluvad oma riske järjest hoolikamalt ning häid, n-ö letialuseid tooteid tema sõnul tänapäeval eriti leidu. «Seega on see tegevus ikkagi vaid väheste nišš, mis eeldab kogemust, odavat ja korralikku ehitustööjõudu, head «kinnisvaranina» ning kindlasti ka riskijulgust,» ütles Uusmaa.

Renoveerimistööde venimine

Flippimine tasub ära eelkõige neil, kellel on endal ehituslikud oskused või tutvuse poolest mõni professionaalne ehitaja käepärast. Renoveerimistööde pakkujate hinnad on Arco Vara analüütik Mihkel Eliste sõnul viimase 12 kuu jooksul kallinenud erinevates Eesti aktiivseima korterituruga linnades 15-20%. Kahe- kuni kolmetoalise korteri kvaliteetse kapitaalremondi ja köögimööbli paigaldamise puhul tuleks seega arvestada ligikaudu 200-250 €/m2 suuruse väljaminekuga. 

Eliste sõnul peavad kortereid flippivad inimesed tänases turusituatsioonis lisaks kallimale renoveerimishinnale üha enam arvestama ka remonttööde venimisega.

«Ehitussektor on kuumenenud, mistõttu on hulgaliselt tööd ning järjekorrad on pikad nii maalritel, tapeetijatel ja elektrikutel kui ka torumeestel, rääkimata universaalsetest töömeestest, kes kogu korteri renoveerimise suudavad otsast lõpuni iseseisvalt läbi viia,» mainis Eliste.

Uute korterite edasimüügi osakaal on võrdlemisi väike

Edasimüügi eesmärgil soetatakse lisaks järelturu korteritele ka uusi kortereid, kuid kuna statistikas sisalduvad teatud määral ka võlaõiguslikud tehingud, ei ole Eliste sõnul võimalik uute korterite edasimüüki nii täpselt määratleda. Sobilikke kortereid renoveerimiseks jääb turul järjest vähemaks, samal ajal kui korterite renoveerimisega seotud kulud üha tõusevad.

Olukorras, kus järelturul on hinnakasv tervikuna aeglustunud, on hakatud läbi viima n-ö odavamat remonti, säilitamaks omaniku kasumimarginaali. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles