Perefirma mööbel on üle Eesti nõutud kaup (1)

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmib järjekordne osa eritellimuse alusel tehtud köögimööblist. Esiplaanil Elmo Oidsalu, taustal Oolu Viiart.
Valmib järjekordne osa eritellimuse alusel tehtud köögimööblist. Esiplaanil Elmo Oidsalu, taustal Oolu Viiart. Foto: Toomas Šalda

Kui osta mööbel poest, ei ole see suure tõenäosusega ikkagi päris täpselt selline, nagu soovisite, ja mööblivabrik ei käi teie kodus täpseid mõõte võtmas, et kõik klapiks ja ruum oleks maksimaalselt ära kasutatud.

Kui oletegi mööbli poest ostnud, võib selguda, et seda on vaja kohendada. Sel juhul tuleb pöörduda eritellimustega tegelevate mööblitegijate poole. Üks selliseid on Raplas asuv osaühing Viiart Mööbel. Selle omanik ja juht Oolu Viiart kinnitab, et perefirmal tööd jätkub, kasvuplaani vähemalt esialgu ei peeta ja prioriteet on personaalne lähenemine igale kliendile.

Seeriatootmisele ei mõtle

Varem toidukaubanduses leiba teeninud Oolu Viiartile on mööbli tegemine alati meeldinud. «Tegin seda juba noorest peast oma koju ja aitasin sõpru-tuttavaid, kui neil midagi tarvis oli. Kui suured ketid väiksemad toidupoed välja suretasid, leidsin, et ongi õige pühenduda alale, mida päriselt armastan. Mitu aastat olin FIE, aga asi kasvas ning käibemaksukohuslastest firmad ja omavalitsuste hallatavad asutused eelistasid suhelda ettevõtte staatuses tegijatega. Nii asutasimegi juba enam kui kümme aastat tagasi osaühingu. Nime tuletasime enda perekonnanimest – meie oleme Viiartid ja firma logol seisab VIIart (mida saab lugeda ka: 7 kunsti) Mööbel, nii et vastutame oma tegevuse eest enda hea nimega.»

Juba FIEks olemise ajal sai mehele selgeks, et eritellimuste nišis ruumi jätkub. Ratsa rikkaks ei saa, aga töörõõmu jagub endale ja teistelegi pereliikmetele. Viiart Mööblis on peale peremehe enda ametis poeg Heikki, abikaasa Marju ja naisevend Elmo Oidsalu. Pealiku ülesanded on juhtimine, suhtlemine klientidega, rahaasjade ajamine; poeg joonestab ja lahendab koos isaga loovaid küsimusi, nääl toimetab kõige rohkem töökojas ja proua hoolitseb raamatupidamise eest. «Oma pere, hea klapp ja usaldus,» kiidab peremees. Suuri investeeringuid ei ole ettevõte pidanud tegema, aga kõik vajalikud tööriistad ja pingid on olemas, ostetud on bussid, millega toodangut laiali vedada. Viljandi maanteel asuvad töökoja- ja kontoriruumid on renditud. Toetust pole küsitud, arenguks kulunud raha on teenitud enda tööga.

«Praegu on hea aeg, majanduse seis mõjutab meidki positiivselt, rahvas tellib mööblit isuga, ju siis on ka sissetulekut,» kommenteerib Viiart. Nõudlust oleks enamakski, aga firma praegune ärimudel toimib ja pakub peale normaalse sissetuleku töötajatele ka rõõmu. «Tegelikult oleme ka suurema meeskonnaga katsetanud, aga töömahu kõikumine ei luba suureks minna, ajad muutuvad. Käibe- ja kasumikasvu taga ajades oleks võimalik laiendada, aga see tähendaks kvantiteedile rõhumist, kvaliteeti ja teenindust ei suudaks me märkimisväärselt kasvades enam nii heana hoida. Personaalne lähenemine igale kliendile ja tootele on siin esikohal. Seeriatootmise peale me ei mõtle, meie meeskonnale meeldib teha tööd, kus iga kapp on eelmisest erinev, liinitöö meile ei istuks.»

Eestimaa on väike

Individuaalne lähenemine toob kaasa soojad suhted kohalike inimestega. Viiart muheleb, et tänaval ütlevad paljud tere. «Nime ei tea, aga nägu ja inimese elukohta küll. Tallinnaski vaatan neid maju, kus meie mööblit on, teise pilguga. Õismäel on näiteks üks tänav, kus juba neli naabrit järjest tellib meilt köögimööbli. Sageli on nii uute majade puhul. Viiart Mööbel asub küll Raplas, aga Eesti on väike ja Tallinn lähedal. Meie juurde tullakse Harjumaalt, Pärnumaalt ja kaugemalt, oleme Saaremaale ja Soome teinud. Konkurents on mööbli vallas tihe, Raplaski on suured mööblimüüjad esindatud, aga eritellimusmööblil on veidi teine klientuur.»

Toodangu hinnataseme kohta kostab Viiart, et suuremates linnades küsitakse sama asja eest mõnevõrra rohkem, aga liiga odavalt ei saa siingi oma kaupa pakkuda. «Tullakse Raplasse ja loodetakse, et siin on väga palju odavam, aga nii peaksime oma uksed varsti kinni panema. Samas tean, et on neidki, kes tellivad meilt ja müüvad edasi.»

Esialgu kokku lepitud hindadest kinnipidamine on Viiart Mööbli üks peamisi põhimõtteid. «Kui ei teki väga suuri ootamatuid lisakulusid, ei ole me reeglina raha juurde küsinud. Eriti hindavad seda vanemad inimesed.» Firma esindaja käib enne tellimuse tootmisse võtmist objektil kohal ja mõõdab kõik nurgad ja muud ruumi iseärasused täpselt üle, arvestab iga seina ja toruga. Eelnev visiit tähendab küll lisakulu, kuid Viiart võtab seda kui reklaamiraha. «Üsna sageli juhtub, et kõigepealt tellitakse köögimööbel, aga järgnevad garderoob, vannituba, raamaturiiulid jne. Meil on igal aastal olnud mitu klienti, kellel oleme kogu maja või korteri sisustanud.»

Siinse meeskonna üks meelistegevus on uute lahenduste otsimine. «Kõige huvitavam ongi keeruliste ülesannete lahendamine, näiteks väiksesse kööki kõige vajaliku, sealhulgas nüüdisaegse tehnika äramahutamine. Oleme neid kappe igat moodi pööranud ja väänanud. Koostöös kliendiga oleme lahenduse leidnud. Uudsete lahenduste kallal meeldib kõige rohkem nokitseda poeg Heikkile, aga mõlemad uurime innukalt internetti ja otsime uut infot.» Huviga külastavad mehed kodu- ja välismaiseid messe, aga oma väljapanekuga seal osaletud ei ole, sest see tähendaks liiga suurt väljaminekut. «Praegu tunneme, et meil on tööd piisavalt, et mitte liigset reklaami teha,» sõnab peremees.

Karkassist tehnikani

Viiart Mööbli igapäevatööst kõneledes ütleb ta, et tööpõld on lai. «Projekteerime, valmistame ja paigaldame konkreetse kliendi soovide kohaselt valmistatud köögimööblit, garderoobe, kontorimööblit, raamaturiiuleid, elutoamööblit, köögilaudu, seinariiuleid, üksikuid mööblidetaile jne, mida iganes tarvis on. Karkassi materjalina kasutame enamasti eri värvi ja puidumustriga melamiin- ja spoonplaate ning vineeri. Meelsasti kasutame täispuitu, aga kundega tuleb läbi arutada, mida on mõistlik täispuidust teha ja mida mitte. Muidugi, kui klient on endas kindel ja tahab just mingist kindlast kallist materjalist asja, siis selle ta saab. Päris pööraseid tellimusi pole olnud, aga käsitöönahast käepidemeid on tellitud. Seda ei pea palju olema, aga vahel annab mõni hinnalisem detail väljanägemisele tõepoolest palju juurde. On neidki, kellel aitame mööblit uuendada, näiteks kui uks või sokkel on kahjustatud, teeme uue. Kasutame põhiliselt Blumi, Hettichit ja teisi tuntud furnituuritootjaid, kes annavad pikaajalise töökindluse, juba siit tuleneb masstootjatega võrreldes mõnevõrra kallim hind.»

Mööblile lisaks saab Viiart Mööblist tellida kööki sobiva tehnika, valamud ja sanitaartehnika. Kes täispaketti soovib, saab siit detailideni läbi mõeldud ja koostatud mööbli. «Üha enam soovitaksegi kogupaketti. Meil on tehnikale sisuliselt poehinnad ja paigaldus on hinna sees. Nii on kindel, et tehnika ja mööbel omavahel klapivad. Masstoodangu miinus on seegi, et sageli tuleb mööbel ise kokku panna, eriti internetist tellijad on sellega hädas. Siis kutsutakse meid appi. Saeme kappe ja tööpindu üle ning kohandame ruumiga vastavaks päris tihti. Lõpuks võib internetimööbel kujuneda kallimaks, kui oleks kohe meilt tellides olnud. Võrreldes masstoodanguga on meie kõige suurem pluss, et püüame kogu ruumi maksimaalselt ära kasutada, kapis on kasulikku pinda rohkem. Perenaiste puhul olen märganud, et ruumi pole kunagi liiga palju.»

Kümneaastase mööbliäris tegutsemise kestel on Viiart kogenud, et mööblilgi on oma mood. «Värvid muutuvad, puit ja puidumustrid samuti. Praegu soovitakse palju valget ja läikivat mööblit. Need, kes meilt tellivad, teevad messidel käies ja sisustusajakirju uurides endale selgeks, mida täpselt tahavad. Paistab, et eelistusi mõjutavad ka telesaated, kasvõi alateadlikult.»

Kokkuvõtteks ütleb Oolu Viiart, et on ettevõtte käekäiguga rahul. «Endalgi on hea olla, kui midagi ilusat valmis saame. Kui käin ja teen ning minuga jäädakse rahule, siis sageli tulevad naabrid ja tellivad ka. Vahel harva on tulnud täita tellimusi, mida ise oleks teisiti lahendanud. Enamasti aga oleme koos kliendiga õige lahenduse leidnud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles