Kas teadsid, milline on räpaseim ese sinu köögis?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köök on tulvil bakteritest ja haigustekitajaist.
Köök on tulvil bakteritest ja haigustekitajaist. Foto: SCANPIX

Selgub, et üks nõudepesuks kasutatav tarbeese on üheks suurimaks bakteriallikaks meie kodudes. Kas sa arvad ära, milline?

Ei, selleks ei ole bakteritest tulvil nõudepesunuustik, vaid hoopis midagi muud. Veebilehe realsimple.com ainetel selgub, et kõige räpasem ese meie köökides on sootuks midagi üllatavat. Teadlased on jõudnud nimelt arvamusele, et kõige suuremaks haigustekitajaks ja bakterikandjaks on köögirätikud.

2015. aastal Ameerikas Kansas State ülikoolis läbiviidud uuringust selgus, et inimesed puudutavad köögirätikut ülemäära tihti - nii enne kui pärast kätepesu. Sellega kanduvad kõik bakterid edasi rätikule ning sealt omakorda edasi sööginõudele.

Teadlased leidsid, et riidest rätikutel kasvavad bakterid ja mikroorganismid erakordse kiirusega, vallutades kogu rätiku üheainsa ööga. 

Toiduohutusspetsialist Jeannie Sneed soovitab köögirätikuid pesta seega peale igat söögikorda või kasutada majapidamispaberit, et minimaliseerida haiguste tekke tõenäosust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles