Rumal viga, mida paljud maja talvisel kütmisel teadmatusest teevad (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Paljud, kes talvel kogu maja ei kasuta, teevad selle vea, et kütavad vaid osa majast. See on aga väga halb mõte.

Ehitusportaal This Old House selgitab, et sellise teguviisiga rikuvad inimesed teadmatusest oma maja. Esiteks läheb paigast tasakaal ja konstruktsioonid hakkavad mängima: osa majast saab kogu aeg soojaks, teine osa püsib külmana. Tekkida võivad mõrad ja muud ehituslikud probleemid.

Teiseks ähvardab kütmata seisvaid ruume sama saatus, mis tühjana seisvaid maju - tasapisi tekib kütmata tubadesse niiskus, millele võib järgneda hallitus ja lõpuks juba igasugu erinevad mädanikud. 

Mida aga teha, kui terve maja kütmiseks raha ei jagu või tundub sellele kuluvat ebamõistlikult palju? Portaal annab nõu:

  • Kui jätad osa maja kütmata seepärast, et sa seda ei kasuta, mõtle, kas sul üldse on nii suurt kodu vaja? Võib-olla oleks aeg väiksemasse kolida.
  • Kui tead, et kodu suurusel on oma kindel põhjus (näiteks pühade ajal külas käivad lapsed peredega), kaalu üürniku võtmist klausliga, et pühadeperioodil viibib ta mujal.
  • Vaata üle, millega oma maja kütad: paljud küttelahendused, näiteks puhas elektriküte, võivadki olla ebamõistlikult kallid. Püüa leida endale soodsaim lahendus.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles