Makseraskustes eluasemelaenu võtjate arv on tänapäeval pigem marginaalne

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laenulepingu sõlmimisel tuleb kõik oma võimalused korraliult läbi mõelda.
Laenulepingu sõlmimisel tuleb kõik oma võimalused korraliult läbi mõelda. Foto: Pexels / CC0 Licence

Sissetuleku kaotamise või muude eluliste raskuste korral võib laenusaajal esineda komplikatsioone igakuiste laenumaksete tasumisel. Mida teha olukorras, mil kodulaenu tagasimaksmine on osutunud keerukaks ning milliseid lahendusi pangad inimesele pakkuda saavad?

Makseraskustes klientide arv on Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuhi Anne Pärgma sõnul tänasel päeval õnneks väga väike. Laenuvõtjate soovid on pigem realistlikud ning inimesed ei soovi liigseid laenukohustusi kaela võtta.

Mida teha, kui kodulaenu tagasimaksmine on osutunud keeruliseks?

Laenulepingu sõlmimisel tuleb kõik oma võimalused läbi mõelda ning hinnata oma maksekäitumist veidi pikemas perspektiivis. Makseraskuste vältimiseks on aga alati mõistlik koguda veidikenegi sääste ootamatuteks juhtudeks.

«Sellises olukorras soovitame klientidel pöörduda kohe panga poole, et leida koos lahendus ning sõlmida kokkulepped edasiste laenumaksete tasumiseks,» ütles Luminori eraisikute laenutoodete juht Ivika Pääsuke-Kästik.

Makseraskuste korral vaadatakse üle kliendi maksegraafik ning arutatakse võimalikke lahendusi, kuidas jätkata laenumaksete tasumist. Esmalt selgitatakse välja makseraskuste põhjus ning seejärel hakatakse sobivaid lahendusi otima. 

Kõige lühiajalisemaks lahenduseks on maksepuhkus, mille pikkust hinnatakse sõltuvalt kliendist ja tema makseraskustest. See tähendab, et laenu põhiosamaksetele antakse laenupuhkust ning klient maksab igakuiselt vaid laenu intressse.

«Kui on aga näha, et maksepuhkuse lõppedes olukord ei lahene, on mõistlik mõelda olemasoleva vara vahetamisele jõukohasema vastu,» ütles Pärgma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles