Mis oleks, kui koliks... Peetrisse?

Eva-Lotta Kivi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Veel kümme aastat tagasi elas selles paigas umbes tuhat elanikku. Tänaseks päevaks on see number kerkinud nelja tuhandeni. Mis on Peetri aleviku saladus? 

Miks Peetri?

Lapsi on teadupärast hea kasvatada seal, kus on turvaline, piisavalt ruumi, roheala jne. Sel põhjusel kolivad paljud noored perekonnad lapsi planeerides äärelinna, suure tõmbekeskuse naaberasulasse või täitsa maale ära. 

Rae vallas asuv Peetri alevik on meie pealinna lõunanaaber – Tallinna kesklinn on sealt 15-minutilise autosõidu kaugusel. Ehk piisavalt lähedal, et sinna igal hommikul tööle sõita.

Umbes kümme aastat tagasi hakati Peetrisse hoogsalt majakarpe püsti panema. Inimesed ostsid kõik ära, seega ehitati veel juurde. Tänaseks päevaks on suurem osa põldudest täis ehitatud. Üks hetk oli elanikke juba nii palju, et külast sai alevik. Nõudlus tekkis ka lasteaedade, koolide ja suure toidukaupluse järgi. 

Mis siis kiiresti kasvava Peetri aleviku saladus on? Öeldakse, et linnalähedus, uued kortermajad ja eramud, Tallinna paljudest piirkondadest odavamad kinnisvarahinnad ja lastesõbralik elukeskkond. Kui veel kümmekond aastat tagasi seisid ridaelamud ja eramud keset poriseid põlde, siis tänaseks päevaks on uusarendustega istutatud puud ja põõsad jõudnud kasvada – Peetris on ilus ja roheline. 

TLMPM03: PEETRI K
TLMPM03: PEETRI K Foto: MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS

Mis räägib Peetri kahjuks?

1979. aastal elas Peetris 191 inimest, 2005. aastal 712. Nagu juba öeldud, siis varsti pärast seda hakkas elanike arv ulmeliselt kiiresti kasvama. Inimestele, kes on Peetris juba aastakümneid elanud, selline asjade käik suure tõenäosusega ei meeldinud. 

Ka need, kes ostsid korteri Peetri esimestesse uusarendustesse, ei arvestanud ilmselt sellega, et nad ei ole ainukesed ja varsti on kohal terved massid. Need, kes hindavad privaatsust, on sel põhjusel ilmselt Peetrist tänaseks päevaks minema kolinud. 

Kuna Peetri elanikud ei ole ainukesed, kes kasutavad Tartu maanteed, eriti hommikul kell kaheksa-üheksa, tuleb valmis olla ka ummikuteks. Ja selleks, et alati ei saa eeldada, et buss, mis sõidab Peetrist Tallinnasse, ka õigel ajal tuleb. Kuna bussid sõidavad umbes iga tunni tagant, võib 30 minutit hilinev buss meele päris kurjaks ajada. Eriti kui õues tuiskab. 

Kindlasti ei sobi Peetri alevik ka neile, kes jälestavad lapsi, sest väikeseid lapsi on Peetris palju. Mänguväljakuid ka. 

Kui kallis?

Maju, mis on ehitatud mitukümmend aastat tagasi, on Peetris vähe. Valida saab aga igasuguste uusarenduste vahel – kortermajad, ridaelamud, paaris- ja eramajad. 

Ehitustegevus ei ole ka tänaseks päevaks seal raugenud. Kui sa käisid näiteks aasta tagasi Peetris mõnel sugulasel või sõbral külas ja nägid mõnda tühja maalappi, siis on sinna tänaseks päevaks suure tõenäosusega uus majakarp juba püsti pandud. Või vähemalt suur ehitusbrigaad näeb hetkel selle nimel ränka vaeva. 

2–3-toaline korter maksab Peetri alevikus 90-150 000 eurot. Sama suure korteri üürihind jääb aga 500 euro kanti. Ridaelamu ostmiseks tuleb 50-100 000 eurot juurde panna, majad on veel kallimad. 

Kuna Peetris elab väga palju lastega peresid, võib kinnisvaraturult leida hulgaliselt vahvate lastetubadega kortereid.
Kuna Peetris elab väga palju lastega peresid, võib kinnisvaraturult leida hulgaliselt vahvate lastetubadega kortereid. Foto: KV.EE

Koolid?

Peetrisse ehitati esimene lasteaed-algkool 2009. aastal (Peetri lasteaed-algkool). Kuna kõik lapsed sinna lõpuks enam ära ei mahtunud, ehitati Peetri piirkonda hiljuti veel üks kool – Järveküla kool (avati 2016. aasta septembris).

Ühtegi gümnaasiumit praeguse seisuga Peetri alevikus ei ole. Kuna nii Peetri kui ka Järveküla kooli algklassi- ja põhikooliosas on lapsi küllaga, on üsna tõenäoline, et ka gümnaasium ei jää ühel päeval tulemata. 

Lisaks Peetri lasteaed-algkooli lasteaiarühmadele asub Peetris ka Aruheina lasteaed. 

Esimene september Järveküla koolis 2016. aastal. 
Esimene september Järveküla koolis 2016. aastal. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Aga töö?

Kuna Peetri asub Tallinna kesklinnast kiviviske kaugusel, ei tasu töö leidmise pärast ilmselt väga muretseda. Kes soovib kodu lähedal aga tööd teha, võib sobiva ametikoha leida näiteks koolidest, lasteaedadest või Peetri Selverist, kus asub lisaks toidupoele ka teisi kauplusi. 

Rae valla tuntuimad ettevõtted on aga AS Kalev, AS ABB, Piplife AS, Uvic AS, DPD kullerfirma, AS Würth.

Mida vabal ajal teha?

Kas teadsid, et Peetris asub Baltikumi suurim elamusspordikeskus Spot of Tallinn, kus on tasemel BMX krossirada? Kui ei, siis tasub sinna kindlasti uudistama minna. Lisaks BMXiga sõitmisele toimuvad spordikeskuses ka näiteks parkuurimis-, akrobaatika, tõukeratta, freestyle-suusatrennid jne. 

Aktiivseid vaba aja veetmise võimalusi leiab Peetrist veelgi – Rae Keeglis saab saab lisaks keeglile mängida veel piljardit või väliplatsil rannavollet. Mõlemas koolis toimuvad lastele erinevad huvialaringid, Järveküla koolis saab käia ujumas, hulgaliselt on kergliiklusteid rulluisutamiseks, rattasõiduks jne. Augustikuus toimus ka Peetri Jooks. 

Peetri elanikele pakuvad kahtlemata rõõmu ja vaheldust ka erinevad laadad ja kodukohvikute päev. Kui ühtegi üritust parasjagu toimumas ei ole, saab aga lesida Peetri pargi murul või kutsuda naabrid enda juurde grillipeole. Talvel on kõigi lemmikkoht kahtlemata aga kelgumägi. 

Elamusspordikeskus Spot of Tallinn.
Elamusspordikeskus Spot of Tallinn. Foto: SANDER ILVEST/PM/SCANPIX BALTICS

Kuhu sööma minna?

Aja jooksul on tekkinud Peetrisse päris mitmeid toidukohti. Selveriga ühes hoones asuvad Peetri pizza, Subway, Hesburger ja Monroe Cafe & Lounge. Viimasest saab Peetris ainukesena ka sushit. Peetri Selverist üle tee asub ka Pirosmani kohvik. 

Maitsvaid toite saab veel Peetri Tuulikust või Peetri kõrtsist. 

Foto: Peetri Tuulik

Midagi veel?

  • ​Peetri oli kaua aega elanike arvult Eesti suurim küla. Alates 2011. aastast on tegu aga alevikuga. 
  • Peetri aleviku vanim ehitis on endine tuuleveski (1868), kus praegu tegutseb restoran-pubi Peetri Tuulik
  • Aktiivset seltsielu veab MTÜ Peetri Selts
Foto: Wikimedia Commons
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles