«Minu kodu» blogi: 2017 aasta kokkuvõte

Kärt-Britt Kokk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese korruse põrandalauad paigas ja viimane vahakiht kuivamas 12. september, 2017
Esimese korruse põrandalauad paigas ja viimane vahakiht kuivamas 12. september, 2017 Foto: Kärt-Britt Kokk

Teine ehitusaasta on läbi saamas ja aasta lõpp on hea aeg teha kokkuvõtteid ja seada uusi eesmärke.

2017. aasta alguses otsustasime, et selle aasta lõpuks peame ehitusega nii kaugele jõudma, et mõlemad lapsed saaksid kolida kooli alguseks oma tuppa. Selleks, et ka talvel saaks normaalselt sees ehitada, oli vaja küttesüsteemi. Me küll kütsime mõnda aega kaminaga, aga sellega sai vaid lühikeseks ajaks sooja sisse ja hommikuks oli jälle õhutemperatuur paari plusskraadi ringi kukkunud. 

Selleks, et saaks kütteseadmed paika panna, tuli tegeleda nii elektritöödega kui ka tehnoruumi lõpuni viimistlemisega. Alustasime tehnoruumi plaatimisega veebruarikuus ja märtsi alguses saigi küttesüsteem paika. Kirjutasin elektritöödest SIIN ja küttesüsteemist SIIN

Kaablite paigaldamine esimesel korrusel
Kaablite paigaldamine esimesel korrusel Foto: Kärt-Britt Kokk
Elutuba 29.jaanuar, 2017
Elutuba 29.jaanuar, 2017 Foto: Kärt-Britt Kokk
Küttesüsteemi välisosa ja tehnoruum
Küttesüsteemi välisosa ja tehnoruum Foto: Kärt-Britt Kokk

Pool märtsist kulus ka tehnoruumi vastas asuva alumise korruse pesuruumi eeltöödeks. Ehitasime sauna vaheseinad ja paigaldasime kipsi, mina tõmbasin hüdroisolatsiooni-mastiksit seina ja lakke. 

Alumise korruse pesuruum, 29. märts, 2017
Alumise korruse pesuruum, 29. märts, 2017 Foto: Kärt-Britt Kokk

Märtsi lõpus sai meil kõrini sellest liiva ja muda segust, mis igalpool ümber maja oli ja otsustasime, et laseme kohe kevadel selle korda teha, et ei tassiks koguaeg ämbrite kaupa mulda elamisse. Ühtlasi otsustasime, et aeg on vahetada vana võrkaed uue ilusa laudisaia ja korralike väravate vastu. 

Sellest kirjutasin lähemalt SIIN ja SIIN

Enne ja pärast
Enne ja pärast Foto: Kärt-Britt Kokk
Piirdeaed ja väravad - enne ja pärast
Piirdeaed ja väravad - enne ja pärast Foto: Kärt-Britt Kokk

Samal ajal kui õues paigaldati tänavakivi ja ehitati uut aiapiiret, toimetasime meie sees kipsitöödega ja plaatija plaatis ära nii esikupõranda kui pesuruumi seinad ja põranda.

Aprilli keskel võtsime ette garaaži viimistlemise, et saaks majapealt tööriistad ja materjalid sinna ladustada. Vaja oli riiulid ehitada, et kõik ära mahuks ja selleks tuli kips ära viimistleda. Kõik seinad said lumivalged. Garaaž on meil pigem töötuba, kus puidutöid teha ja materjale/tööriistu ladustada. Auto jaoks seal kohta pole. 

Lumivalgete seintega "garaaž"
Lumivalgete seintega "garaaž" Foto: Kärt-Britt Kkk

Terve mai- ja juunikuu, sh meie puhkusenädalad, rabelesime maja peal niipalju kui jaksasime, et paigaldada veel viimased kipsplaadid, viimistleda seinad ja paigaldada laelauad. Siseviimistlusest kirjutasin pikemalt SIIN

Maikuu oli ühtlasi üks suurpuhastuse kuu. Samal ajal kui tänavakive paigaldati, võtsime me kivipaigaldajate abiga ka maja taga ühe vana kuuri maha ja tühjendasime selle ära. Ajutiselt sai kõik asjad uude majaossa elutuppa tassitud ja sealt oli vaja siis need edasi garaaži toimetada - enne seda sorteerida, ära visata ja mõned esemed ära puhastada. Ühtlasi sai peale kivipaigaldust taastatud haljastus - muru külvatud ja seda sai üle päeva kasta. 

Majaesine, maikuus 2017
Majaesine, maikuus 2017 Foto: Kärt-Britt Kokk

Esialgu oli meil kasutusloa tähtaeg 30. mai, 2017. See sai edasi lükatud kuna sai selgeks, et me ei jõua olulisi osasid selleks tähtajaks valmis. Sellegipoolest alustasime kasutusloa jaoks paberite korrastamist. Ma olin terve ehituse aja kogunud eraldi mappi kõik projektid ja kaetud tööde aktid ning kevadel otsustasime, et kuna bürokraatia pole üldse meie teema, siis laseme mõnel spetsialistil asja meie eest ajada. Selleks palkasime firma nimega Tulipunane OÜ, kes ühtlasi tegi meie majale tuleohutusauditi ja kellelt tellisime kõik, mis tuleohutuseks veel vaja - erinevad suitsuandurid, tulekustutid jms. Kasutusloa tähtaeg sai lükatud 30. novembriks ja suve keskel said kõik olemasolevad dokumendid üle antud Tulipunane OÜ-le, kes meie eest asju ajama hakkas. 

Terve juunikuu möödus teise korruse seinu pahteldades, värvides ja lage paigaldades. Juuli alguseks olid kõik maalritööd teisel korrusel tehtud ja tellisime põrandaküttetorude paigalduse teisele korrusele. 

Seinad värvitud
Seinad värvitud Foto: Kärt-Britt Kokk

Juulikuus kolisime värvimistöödega allakorrusele ja viimistlesime ära laetalad ning kandepostid. Seinad said taaskord valged ja talad tumeda õliga õlitatud. 

Elutoa lagi paigaldatud, seinad värvitud
Elutoa lagi paigaldatud, seinad värvitud Foto: Kärt-Britt Kokk
Elutuba, 29. juuli, 2017
Elutuba, 29. juuli, 2017 Foto: Kärt-Britt Kokk

Augusti alguses alustasime teise korruse põranda paigaldamisega. Teisel korrusel sai põrandale punn-soonest liimitud laudparkett. Kogu paigalduse tegime mehega kahekesi. 

Teise korruse põrandatest kirjutasin SIIN

Teise korruse põrandad augustis, 2017
Teise korruse põrandad augustis, 2017 Foto: Kärt-Britt Kokk

Augusti lõpus paigaldasime ka magamistubadele uksed, mis ma taladega samas toonis õliga viimistlesin. Ühtlasi tõime me kõik madratsid uude majja ja kolisime uude majaossa magama, samas kui pesta ja süüa teha sai veel mõnda aega vaid vanas majaosas. 

11. august kolisime uude majaossa magama - esialgu vaid madratsitega
11. august kolisime uude majaossa magama - esialgu vaid madratsitega Foto: Kärt-Britt Kokk

Augusti lõpus paigaldasime uksi, viimistlesime esikut, lõpetasime laelaudade paigalduse esimesel korrusel. Augusti viimastel päevadel paigaldati elutuppa ja meie magamistuppa viimistluseks tellised. 

Telliste paigaldamine elutoa seina 30. augustil, 2017
Telliste paigaldamine elutoa seina 30. augustil, 2017 Foto: Kärt-Britt Kokk
2. septembril oli tellissein viimistletud ja saabunud olid esimese korruse põrandalauad
2. septembril oli tellissein viimistletud ja saabunud olid esimese korruse põrandalauad Foto: Kärt-Britt Kokk

8. septembril alustasid põrandapaigaldajad põrandalaudade liimimisega betoonile. 11. september oli esimese korruse põrand paigas. Esimese korruse viimistlusest kirjutasin pikemalt SIIN

Esimese korruse põrandalauad paigas ja viimane vahakiht kuivamas 12. september, 2017
Esimese korruse põrandalauad paigas ja viimane vahakiht kuivamas 12. september, 2017 Foto: Kärt-Britt Kokk

Septembris ja oktoobris sai veel ilusaid ilmu ära kasutatud, et õues välisviimistlus ära lõpetada ja teha eeltööd vihmaveetorude paigaldamiseks. Viimane laudiseta majakülg sai laudise peale, katuseräästad said valged tuulekastilauad ja majanurgad said osaliselt viimistluslauad. Kõike ikka valmis ei saanud, sest alatasa sadas vihma. Vahepeal oli kogu aed nagu raba - lirtsus ja vetrus. Siiski niipalju jõudsime teha, et vihmaveetorud tellisime aasta lõpus ära. 

Maja välisilme 15. oktoober
Maja välisilme 15. oktoober Foto: Kärt-Britt Kokk
Maja välisilme oktoobris, 2017
Maja välisilme oktoobris, 2017 Foto: Kärt-Britt Kokk

Novembris sai meil kõrini üle õue jooksmisest kooli- ja tööpäevahommikutel, sest uues majas polnud pesuvõimalust. Võtsime ette pesuruumi valamukapi ehitamise. Sellest kirjutasin lähemalt SIIN

Maja esimese korruse pesuruum
Maja esimese korruse pesuruum Foto: Kärt-Britt Kokk

Aasta viimase tööna võtsime ette enda tuppa garderoobi ehitamise. Inspiratsiooni sain Pinterestist aga täpselt sellist garderoobi veel näinud polnud. Kritseldasin mehele idee paberile, tema tõi puidu koju, pani raami paika ja mina viimistlesin. Detsembri keskel saime garderoobi suures osas vaid kahe päevaga tehtud. Tulemus jäi meie meelest väga äge. Lähemalt kirjutasin SIIN

Meie enda ehitatud garderoob
Meie enda ehitatud garderoob Foto: Kärt-Britt Kokk

Miskipärast oli mul terve see aasta tunne, et kõik tööd venivad aegluubis. Tahtsin ju septembriks enamvähem kõik toad valmis ja sisustatud saada. Reaalsus oli midagi muud. Kööki meil endiselt pole veel ja ühtegi voodit ka mitte. Samas nüüd seda kokkuvõtet kirjutades on näha, et tegelikult oleme ikka väga palju jõudnud ära teha ja kuigi jõule omas kodus see aasta tähistada ei saanud, siis uue aasta eesmärk ongi kõik tööd ära lõpetada ja uue aasta jõulusid kogu perega pika laua taga meie uues kodus tähistada. 

Annan oma lugejatele teada, et alates aprillikuust ilmuvad Minu Kodu blogi postitused veebilehel: http://kodublogi.ee/

Loe ka teisi minu blogipostitusi SIIT ja jälgi meie ehituse kulgu Facebookis: Minu kodu lehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles