Kümme eluliselt tähtsat oskust, mida vanavanematelt üle võtta

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõng.
Lõng. Foto: Pexels / CC0 Licence

Vanavanemate elulaad oli arusaadavatel põhjustel veidi teistsugune, vahendab countryliving.com. Me võime vaid ette kujutada, millistes kitsastes oludes meie esinevanemad elada võisid. Vanavanematelt on palju, mida õppida ja üle võtta.

1. Asjade parandamine ja õmblemine

Kui tänapäeval soki sisse auk tuleb, heidab inimene selle lihtsalt prügikasti ja muretseb peagi uue. Vanavanematel seda luksust ei olnud ning lausa kümne küünega hoiti kinni igast suka- ja sokipaarist.

2. Taaskasutus

Kuna ajad olid toona teised, hoidsid inimesed tõepoolest igat eset justkui see oleks viimane. Kõik karbid ja purgid, kuhu vähegi midagi mahtus, leidsid vanavanemate majapidamistes oma väljateenitud koha.

3. Toidu kasvatamine

Tõsi, ka tänapäeval leidub rohenäppe, kes suudavad ka korteri aknal midagi üles kasvatada. Vanavanemate jaoks oli see aga tihtipeale ainus viis, kuidas toit lauale saada.

4. Tikkimine, kudumine ja heegeldamine

Käsitöö ei maandanud üksnes pingeid, vaid oli ka üheks peamiseks mooduseks, kuidas kodu kaunistada ning talvel villased sokid jalga saada.

5. Seebi valmistamine

Tänapäeval tehakse seda kas ettevõtluse või hobi eesmärgil, seega päris paljud ei pruugigi teada, kuidas õigupoolest seepi valada tuleb. Vanavanematel oli see oskus juba enne kooliminekut selge.

6. Nullist vaaritamine

Praegusel ajal kurdetakse tihtipeale selle üle, kuidas kiire elutempo kõrvalt lihtsalt ei jää enam aega, et vaaritada. Ometigi vanavanemad leidsid selle aja, sõltumata kesistest aegadest.

7. Heaperemehelikud suhted naabritega

Tänapäeva inimene soovib naabrist parem olla, paarkümmend aastat tagasi oli olikord aga hoopis teine. Naabrid toetasid ja aitasid üksteist.

8. Toidu säilitamine

Vanavanemad teavad, kuidas luua hoidiseid ja kompotte, mis seisavad keldris veel mitu head aastat. Samuti teavad nad hinnata ka nende väärtust.

9. Laitmatu käekiri

Teinekord imestad, kuidas küll vanaema kingitud õnnitluskaardil alati nii korralik käekiri on. Toonane koolisüsteem lihtsalt nõudis laitmatut käekirja.

10. Teatud asjade pähe õppimine

Praegusel ajal saab kõik kontaktid näiteks telefoni mällu salvestada. Meie vanavanemate aegadel oli aga paslikum teatud asjad pähe õppida, kuna iial ei või teada, millal teatud infokildu vaja võib minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles