Soome 100: Soome disaini viis kõige kultuslikumat toodet

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Finnish Design Shop OY

Soome disain on pika ajaloo ja kauni joonega läbimõeldud ning praktiline kraam, mis igapäevasele kasutamisele kenasti vastu peab. Aga millised on viis armastatuimat eset, mille soomlased loonud?

Tänavu korraldasid soomlased oma riigi sajanda sünnipäeva puhul rahvusvahelise hääletuse, millega selgitati välja viis Soome disaintoodet, mida ülemaailmselt enim armastatakse.
Mitte kuigi ülltavalt napsas ses tabelis tervelt kolm kohta, sealhulgas esikoha, Soome disainijumal Alvar Aalto.

1. Aalto vaas

Foto: Finnish Design Shop OY

Aalto klassikaline vaas meeldib kindlasti soomlastele, kuid tänavu, mil Soome tähistab sajandat sünnipäeva, valiti see rahvusvahelisel hääletusel ka maailma mastaabis Soome kõige vingemaks disaintooteks. Vaasi disainis Alvar Aalto Iittalale 1937. aastal. 

2. Eero Aarnio futuristlik tool Pall

Foto: Finnish Design Shop OY

See tool saavutas Soome disaini rahvusvahelisel hääletusel teise koha. Tooli on kasutatud mitmetes maailmakuulsates filmides ja muusikavideotes. Palli disain valmis 1963. aastal, maailmale esitleti seda 1966. aastal.

3. Fiskarsi käärid

Foto: Finnish Design Shop OY

Fiskarsi oranžid käärid on olemas ka paljudes Eesti kodudes. Need üsna igavesed abimehed valmisid 1967. aastal ja tänaseks on kääre müüdud üle ühe miljardi üle kogu maailma. Käärid on esindatud ka New Yorgi kaasaegse disaini muuseumis.

4. Aalto taburet

Foto: Finnish Design Shop OY

1933. aastal valminud taburetti saatis kohe algusest peale tohutu menu: oma aja kohta oli see täielik disainiime, sest nägi hea välja ja samas oli neid tänu disainile lihtne hoiustada ja ladustada. Taburet oli Aalto esimene legendaarse L-kujulise jalaga mööblitükk. Peagi tekkisid sellised jalad kõigile Aalto disainitud mööbliesemetele.

5. Aalto lamp

Foto: Finnish Design Shop OY

1953. aastal valminud Mesitaru-nimeline lamp oli esialgu lihtsalt osa Yväskylä ülikooli sisustusest. Valgustit saatis aga selline tohutu menu, et see läks peatselt ka eraldi tootmisse ja on tänapäeval Aalto ja tema naise loodud ettevõte Artek üks menukamaid tooteid.

Mõistagi on soomlased aegade jooksul suutnud toota veel väga palju ilusaid sisustusesemeid. Millised on sinu lemmikud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles