Isa moodsast jõulukombest: ma ei taha seda enam oma koju (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Mõnda vana jõulutraditsiooni pole mõtet ümber tegema ja suure tõenäosusega ka rikkuma hakata. Üks pere õppis seda väga selgelt omal nahal.

Ameerikast ja Suurbritanniast on tasapisi ka Eestisse levinud komme klassikalise päkapiku asemel kasutada tegelast nimega Elf on the Shelf. Üks isa kurdab, et see mehike aga rikkus nende jõulud täielikult, vahendab HuffingtonPost.

Elfi mõte seisneb selles, et igaks hommikuks on ta mõelnud välja midagi põnevat: kord teinud midagi väga ilusat ja armsat, näiteks kaunistanud kodu jõuludeks. Teinekord aga ümber ajanud pudruhelbepaki või ribastanud ära kogu kodus leiduva majapidamispaberi. Elfi tegude taga on mõistagi vanemad, lastel on hommikul palju avastamisrõõmu.

Idees peaks tegemist olema hea alternatiiviga päkapikkudele, kes soodustavad oma nännitassimisega ületarbimist. Samuti ei pea moodne pedagoogika väga õigeks klassikalise päkapikutamise lähenemist, mis eeldab, et kui laps on hea, saab midagi sussi sisse, kui halb, siis mitte. 

Kuid, nagu selgub, et on muidu igapidi kenal Elfil ka varjupool: Matt Pelc kirjutab HuffingtonPostis, et jõululaupäeval pakib Elf idee järgi oma kodinad kokku ja läheb aastaks tagasi Põhjapoolusele. Matti tütar kiindus aga Elfi nii väga, et ei suutnud sellega kuidagi leppida: jõululaupäev möödus pisarates, sellele järgnevad kuud pideva pärimisega, millal Elf lõpuks tagasi tuleb. 

«See kõik oli väga tore, kuni kestis. Aga me ei julge tänavu seda Elfi enam oma koju lubada, sest ma ei suuda taluda lapse pisaraid. Ta on väga elava kujutlusvõimega neiu ja tõepoolest uskus, et Elf ongi see, kes on kõigi nende lahedate üllatuste taga,» ütleb Matt.

Ta soovitab sellise väljavaatega arvestada kõigil, kes plaanivad klassikalisest päkapikutamisest loobuda ja Elfi kasuks otsustada. Idee tundub tore ja üllas, aga tegelikkus võib osutuda pisut teistsuguseks.

Kas teie lastel või lastelastel käivad klassikalised päkapikud või olete selle kombe millegagi asendanud? Kui, siis millega?

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles