Kopsaka kodulaenu kahe aastaga tagasi maksnud noor naine: tunne on väga hea (5)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Andersson.
Kim Andersson. Foto: WellKeptWallet

Ligi 100 000 euro kanti küündiva kodulaenu kiire äramaksmine tundub paljudele utoopiline. Üks noor pere tuli sellega toime väga lühikese ajaga.

Kim Andersson ja tema abikaasa võtsid kuus aastat tagasi pangast 93 000 eurot laenu, et oma kodu osta. Väljavaade aastakümneid laenukoormuse all elada tundus neile üsna masendav, niisiis hakkas pere otsima lahendust, kuidas võlast ehk pisut kiiremini vabaneda, vahendab portaal WellKeptWallet.

Põhjalike uuringute ja arvutuste tulemusel uskus paar, et saab laenu tasutud ehk nelja aastaga. Tegelikkuses said nad toime kahega. «Väljavaade võlast vabaks saada tundus nii ahvatlev, et hakkasime laenu tagasimakseteks kõrvale panema oluliselt suuremaid summasid kui esialgu plaanitud. Tõmbasime koomale, kust vähegi võimalik,» meenutab Kim.

Tema abikaasa töötas toona elektriinesenerina ja Kim oli lastega kodune, tehes osalise ajaga kirjatööd. Selleks, et projekt sujuks, tegi paar palju eeltööd ja luges läbi hulganisti materjale, kus õpetatud, kuidas säärasel otstarbel igapäevaelu kõrvalt säästa.

«Kõige suurem loobumine oli sotsiaalne elu. Me loobusime ikka peaaegu kõigest, aga kuna see oli ajutine, pidasime vastu. Samas ei rääkinud me sõpradele-tuttavatele, milles asi, nii et pelgasin pidevalt, et nad arvavad, et meil on tohutud majanduslikud raskused. Häbi oli natuke,» sõnab Kim.

Omavahelistele suhetele abikaasaga mõjus säästuprojekt Kimi sõnul ainult hästi. Tülid raha pärast lakkasid ega ole pärast laenu tagasi maksmist naasnud. 

Küsimusele, mis tunne on 30ndates laenuta elada, vastab Kim, et väga hea tunne on. «Me mõtlesime, et pangalaen on paratamatus, mis saadab meid aastakümneid. Poleks arvanud, et võime nii ruttu täiesti sõltumatuks saada,» sõnab ta.

Kim annab nõu:

  • Kui tahad laenu ennetähtaegselt tagasi maksta, koosta abikaasaga kahepeale eelarve, millest peate kindlalt kinni panema. See on edu alus.
  • Tehke säästmisest mäng. Ärge võtke seda nagu vajadust - vaadake lihtsalt puhtast sportlikust huvist, kui palju suudate igakuiselt kõrvale panna ja kui vähesega ära elada.
  • Loobu krediitkaartidest. Sa ei vaja neid tegelikult.
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles