Swedbank: makseraskustega klientide arv on Eestis marginaalne

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Swedbanki esindajad tõdesid täna panga eluasemelaenu ja kinnisvaraturu ülevaadet kommenteerides, et makseraskustega klientide arv on Eestis marginaalne.

Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni juhi Tarmo Ulla sõnul kasvavad eestlaste sissetulekud. Sellest tulenev tarbijate võrdlemisi kõrge kindlustunne ning soodsad kodulaenu tingimused toetavad aga nõudlust uute elamispindade järele.

Ulla sõnul on Baltimaades kokku hinnanguliselt ligi 1,3 miljonit kodulaenu potentsiaaliga inimest. Eestis on Swedbanki andmetel laenuvõimeliste inimeste hulgaks ca 295 000 klienti.

Makseraskustega klientide arv on Ulla sõnul tänasel päeval Eestis sisuliselt marginaalne. Lisaks tarbijate enesekindlusele on tõusnud netopalk, mis võimaldab senisest ratsionaalsemaid ostuotsuseid kinnisvaraturul teha. 

Kinnisvaraturg on aktiivne kõigis Balti riikides. Kõige enam tuntakse aga huvi uusarenduste vastu, mis Ulla sõnul lähitulevikus kindlasti ka jätkub. Kinnisvaraturg pakub rohkelt inimesele senisest rohkem valikuid, mis omakorda hoiab turgu stabiilsena. Laenukohutused on mõistlikud ja eelarved sisaldavad puhvrit muudeks kuludeks. Ostuotsust mõjutavad kõige enam energiatõhususe kriteeriumid.

«Kõige sagedamini võtavad eluasemelaene endiselt 26–30aastased. Kuni 35-aastaste kodulaenu võtjate osakaal on aastaga kasvanud 3%,» ütles Ulla. Enamik laenuvõtjaid on jätkuvalt sissetulekugrupis 1000–1500 eurot, samas võib täheldada ka üle 1500-eurose sissetulekuga laenajate osakaalu kerget tõusu.

Kliendid käituvad ratsioonaalselt, on järjest hinnatundlikumad ning prioritiseerivad senisest enam ka omafinantseeringut. Kuigi kinnisvara- ja eluasemelaenudeturg on tänasel päeval väga aktiivne, ei saa paralleele buumiaegse olukorraga siinkohal tõmmata.

Nõudlus hea hinna ja lahendusega korterite järele on suur 

Swedbanki kinnisvarasektori juht Ero Viik ütles, et Tallinna ja Tartu ostjat mõjutab hinnatundlikkus – kliendid võrdlevad erinevate arendajate pakkumisi ja hindu. Kallimate korterite müügitempo mehe sõnul aeglustanud – edukad on eelkõige sellised arendusprojektid, mille kasuks mängib nii hea ruumiplaneering kui ka taskukohane hind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles