Akutrell vali lähtuvalt töö iseloomust

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akutrell.
Akutrell. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ehituspoodides on võrdlemisi lai valik erinevaid akutrelle, millel on omakorda mitmeid lisaomadusi, millest inimene tihtipeale teadlik ei ole. Millist akutrelli võiks tavaline kodukasutaja eelistada? Kuidas leida trell, mis oleks taskukohane, ent efektiivne?

Valem õige akutrelli leidmiseks on tegelikult lihtne. Enne trelli soetamist tasub kindlaks teha selle eesmärk. Tuleb endale selgeks teha, kas akutrelli vajatakse koduseks kasutuseks või kavatsetakse sellega maja ehitusel või remondil puurida hoopis suuremaid auke erinevatesse materjalidesse. Akutrellide valik on väga suur, aga seda ka põhjusega. Iga töö jaoks on vaja nimelt õige võimsuse ja funktsiooniga seadet, ütles Cramo Estonia esindaja Kaidi Talsen. Mida võimsam on akutrell, seda kallim ja raskem see on. Pisemate tööde puhul on aga suurt ja rasket akutrelli võrdlemisi ebamugav käsitseda.

Selgita välja oma ootused ja plaanid

Akutrelli valikul tuleb lähtud eelseisvate tööde iseloomust. Alustuseks soovitab Bauhofi rauakaupade arendusjuht Ramon Järvsoo vastata küsimusele «Mida ma akutrelliga teha tahan?». Odavama hinnaklassiga akutrelli abil saab näiteks tõhusalt mööblit või lindude pesakasti kokku kruvida. Keskmise hinnaklassi seadmega saab puidu sisse juba 20 mm läbimõõduga auke puurida või kardinapuu paneelseina külge kinnitada. Kõige kallimate trellidega saab aga lausa palkseina ventilatsiooniavasid freesida ja kiviseina kaabliläbiviike puurida, ütles Järvsoo.

Hinnaklassist lähtudes kergendab akutrelli valikut aga küsimus «Kui tihti ma plaanin akutrelli kasutada?»

Järvsoo soovitab lähtuda järgnevatest asjaoludest:

  • kui kasutad akutrelli vähemalt korra kvartalis, kuluta sellele kuni 100 eurot;
  • kui kasutad akutrelli vähemalt kord kuus, kuluta sellele kuni 200 eurot;
  • kui kasutad akutrelli vähemalt kord nädalas, kuluta sellele kuni 300 eurot;
  • kui kasutad akutrelli iga päev, vaata mudeleid, mille hinnad algavad 400 eurost.

Akutrellidel on erinevad akud

Akutrellide akud on erineva pingega, mida väljendatakse voltides. Mida kõrgem on pinge, seda võimsam on trell ning seda suuremat auku saab puurida ja jämedamat kruvi keerata.

Väiksema pingega akud jäävad vahemikku 10–14 V ja võimsamad 18–24 V. Oluline on ka aku mahtuvus, mis jääb Järvsoo sõnul akutrellidel vahemikku 1,3 kuni 5 Ah. Suurema mahtuvusega aku lubab ühe laadimiskorraga küll kauem töötada, ent on samas reeglina ka raskem ja suurem. Kui planeeritav järjestikune töötamisaeg ei ületa 30 minutit, võiks otsustada pigem väiksema mahtuvusega akutrelli kasuks.

Tööriistamaailm OÜ juhatuse liige Taavi Oruväli soovitab kodukasutajatel eelistada pigem 10,8/ 12V pingega akutrelli. Need on tänapäeval piisavalt võimsad, et olla abimeheks enamike koduste tööde puhul. «Kui tahad võimast akutrelli, siis võta tippklassi oma hinnavahemikus 400-700 ja saad kõik akutrelli tööd tehtud,» ütles Oruväli.

Osta tasuks tuntud firmade toodangut, kuna need valmistavad väga erinevaid tööriistu, millele sobib tihtipeale üks ja seesama aku. Lisaks on hiljem suurem tõenäosus akusid juurde soetada ning teha vajadusel ka garantiiremont või hooldus.

AS Kesko Senukai Estonia müügikonsultant Tarmo Põderi sõnul tulekski siinkohal omaette mõttekohaks seada lisatööriistade soetamise tulevikus. Paljudel tuntud ettevõtetel on nimelt 18 V akudele pakkuda ka mitmeid käsi- ja aiatööriistu. Seega saaks nende akudega põhimõtteliselt kasutada nii trimmerit, muruniidukit, nurklihvijat kui ka tolmuimejat.

Veel võimalusi

Akutrelli ei pea tingimata uuel kujul soetama. Mitmetes ehitus- ja kodufoorumites on müügil ka vähekasutatud tööriistu, mis on oma töökvaliteedilt samade näitajatega, ent hinna poolest märksa taskukohasemad. Lisaks on rohkelt võimalusi tööriistade nii pika- kui ka lühiajaliseks rentimiseks.

«Et suure valiku virrvarris lihtsam orienteeruda oleks, soovitame ostmise asemel akutrelli rentimist kaaluda,» ütles Talsen.  Kogenud spetsialistid oskavad töö jaoks sobilikku seadet soovitada – niiviisi saad olla kindel, et ei soeta aparaati, mille võimsus võib kujuneda liialt suureks.

Akutrellide lisaomadusi, millest on hea teadlik olla:

  • Kui tead, et töö käigus võib ette tulla ka kivimaterjalide puurimist, vali kindlasti löökfunktsiooniga akutrell. Kallimad trellid on varustatud võimalusega anda puurile löökimpulss, mis teeb kivisse või betooni augu puurimise oluliselt lihtsamaks.
  • Paremad trellid on varustatud akuindikaatoriga, mis näitab aku laetuse taset. Nii saad oma tööaega efektiivsemalt planeerida.
  • Parematel trellidel on harjavaba mootor, mis on töökindlam, vaiksem ning sama kaalu juures ka oluliselt võimsam kui harjadega mootor.
  • Muudetava kiirusega akutrellidel on kaks käiku: kiirem ja väiksema pöördemomendiga käik puurimiseks ning aeglasem ja jõulisem käik kruvide keeramiseks.
  • Kruvimisel aitab ülekeeramist vältida astmeline sidur. Olles seadistanud õige pöördemomendi, hakkab sidur pehmesse materjali kruvides vajalikul hetkel libisema ja hoiab ära materjali purunemise.
  • Üheks kasulikuks lisaomaduseks on ka vahetatav padrun. See tähendab, et padrunisse saad kinnitada tööks vajaliku puuri ja kuuskantspindlisse sobiva kruvikeeramisotsaku. Neid kahte on kiire ja mugav omavahel ka vahetada.
  • Pea silmas trellipadruni suurust: odavamatel trellidel mahub padrunisse kuni 10mm puur, kallimatel aga kuni 13mm.
  • Kasulikuks lisaomaduseks võib olla ka LED-töötuli, mis teeb hämaras töötamise efektiivsemaks.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles