«Minu kodu» blogi: Isetehtud valamukapp ja alumise korruse duširuum

Kärt-Britt Kokk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja esimese korruse pesuruum
Maja esimese korruse pesuruum Foto: Kärt-Britt Kokk

Majja on meil plaanitud kaks pesuruumi - all korrusel duširuum ja saun ning teisel korrusel vannituba. Esimese korruse pesuruum on peaaegu valmis - ehitasime valamukapi ja ühendasime segisti. Dušš ja wc on seal juba mõnda aega valmis olnud. 

Tunnistan ausalt, et me oleme ehitusest juba üsna väsinud. Viimase nelja aasta jooksul oleme kogu oma vaba aja ehituse alla pannud. Tegelikult oleks vaja aeg maha võtta, et natuke puhata. See on ka põhjuseks, miks viimasel ajal ma eriti aktiivselt ei kirjuta ja miks tööd venivad. 

Viimistlus

Pesuruum sai plaaditud juba aprillikuus. Selleks võtsime plaatija ja oleme tema tehtud tööga väga rahul. Plaatideks valisime puiduimitatsiooniga plaadid põrandale ja naturaalvalge looduskivi seintele. Looduskivi annab pesuruumile mõnusa hubase tulemuse ja meil oli ka eelmises kodus looduskiviga vannituba, isegi suhteliselt sarnast tooni. Kuna me olime sealse pesuruumiga väga rahul, siis sai siin kodus suhteliselt sarnane tehtud. 

Looduskivi võrgul
Looduskivi võrgul Foto: Kärt-Britt Kokk

Looduskivid on veidi kandilised, erinevalt eelmise kodu omadest, mis olid väheke ümaramad. Kivid said tellitud K-rautast ja põrandaplaadid tellisime viimistluspood.ee-st, nende poolt oli ka plaatija, kes tegi väga head tööd.

Lakke paigaldasime distantsliistudega sama voodrilaua, mis mujalgi majas on - valge vahaga kaetud lauad. 

Pesuruumi lagi - valge vahaga lauad
Pesuruumi lagi - valge vahaga lauad Foto: Kärt-Britt Kokk

Kuna ruum ei ole väga suur, siis on ühe fotoga üsna raske ülevaadet anda, milline ruumipaigutus on. Natuke on ehk abiks see panoraamvõte: 

Pesuruum, panoraamvõte
Pesuruum, panoraamvõte Foto: Kärt-Britt Kokk

Uksest sisenedes kohe vasakule jääb wc, otse on saunaruum, mille viimistluse me oleme edasi lükanud. Uksest paremale jääb suur aken, mis annab päeval loomulikku valgust ent samas on nii kõrgel, et sisse sealt ei näe ja välja vaadates näeb vaid puude latvu. Esialgu sinna kardinat ei plaani panna. Kuna meie krundi vastas puuduvad eluhooned vaid on väike metsatukk, siis aken meid pesuruumis ei sega. 

WC

Pesuruumi sisenedes vasakule ukse taha jääb wc pott. Tahtsin koristamise lihtsuse mõttes seekord wc-potti, mis oleks seina peal ja mille veepaak oleks seina sees. Valisime Gustavsbergi 5G84 mudeli, mida on väga kerge puhastada ja mis on üsna minimalistliku disainiga.  Kuna veepaak ja raam ehitatakse seina sisse, siis selle peale tekkis väike riiulimoodi koht, mille plaanisime katta puiduga. Kuna meil oli parajas laiuses prussijuppe üle, sai see riiul täispuidust. Mees lõikas mõõtu, lihvisime ja ma õlitasin OSMO õlivahaga (antiiktamme tooni). 

Wc riiul
Wc riiul Foto: Kärt-Britt Kokk
Wc riiul õlivahaga
Wc riiul õlivahaga Foto: Kärt-Britt Kokk
Wc riiul
Wc riiul Foto: Kärt-Britt Kokk

Saunaukse kõrvale paigaldasime rätikuikuivati. Otsisin pikalt kandilise joonega musta rätikukuivatit ja leidsin lõpuks Svedbergsi valikust Oden-i nimelise rätikukuivati. Seda saaks teoreetiliselt ka küttesüsteemiga ühendada, aga me kasutame elektriga.  

Foto: Kärt-Britt Kokk

Dušinurk

Juba enne pesuruumi ja sauna vaheseinte ehitamist käisime ja ostsime kõik segistid ja torujupid ära. Meile meeldib kui on minimaalselt torusid nähtaval ja üldse minimalistlik välimus. Kuigi käisime erinevates poodides neid otsimas, siis FEB-s sattusime väga huvitavale lahendusele - Hansgrohe ibox, kus tavapärase segisti asemel saab vee voolama nupuvajutusega. Disain oli meie meelest väga lahe. Lihtne mustast klaasist plaat seinal, millel vaid kaks ümarat nuppu ja temperatuuri seadistamiseks keeratav segisti. Ainuke miinus on see, et veesurvet eraldi reguleerida ei saa. Dušiotsikuid paigaldasime kaks - ühe raindance tüüpi üles seinale ja ühe väiksema käsiduši alla seinale. Sama minimalistlik on ka trapp põrandal. Põhimõtteliselt on see vaid üks pikk kitsas ava, ilma mingi restita. Leidsime sellise toote Viega valikust - Advantix Vario ja paigaldasime selle vahetult enne põrandate valamist. 

Dušinurk
Dušinurk Foto: Kärt-Britt Kokk
Dušinurk
Dušinurk Foto: Kärt-Britt Kokk

Valamu, segisti ja valamukapp

Õige valamu leidmine oli paras peavalu. Mina tegelikult alguses mõtlesin ühe üliloodusliku välimusega kivist tahutud musta valamu peale... Mees aga leidis NOTO outletist kandilise valge keraamilise valamu ja ütles, et tema kujutab ette, et just see oleks ideaalne. Tegelikult sobib väga hästi, kuigi ma alguses kahtlesin. Segisti jällegi hansgrohe valikust. 

Valamukapi otsustasime ise teha. Plaan oli teha see hästi lihtne ja valamu alla tekitada üks sahtel pisemate vidinate tarbeks ja üks suur riiul saunalinade tarbeks. Selleks oli vaja puitu, kruvisid, siine, liimi ja viimistlusvahendeid. Liimpuidu ostame enamasti MASS AS-st, sest see on meie kodule hästi ligidal ja hinnad on ka sõbralikud. Koha peal lõigatakse mõõtu ka kui vaja. Ma lasin ühe suurema plaadi lõigata, et autosse ära mahuks.

 Sahtli plaanisime teha ilma käepidemeta - avanemise lahendasime siinidega, mis avanevad kerge vajutuse peale. Nii jääb kapile peale vaadates mulje nagu sahtlit polekski. 

Kapi ehitamisel tuli arvestada vee- ja äravoolutorudega, seega sai sahtli kuju nende järgi tehtud. Raam see-eest väga lihtne: 

Valamukapp - raam valmis
Valamukapp - raam valmis Foto: Kärt-Britt Kokk
Valamukapp õlivahaga kaetud
Valamukapp õlivahaga kaetud Foto: Kärt-Britt Kokk

 Sahtli sisu otsustasin katta tööpinna jaoks mõeldud õlivahaga. See on toonimata õlivaha, mis teeb puidu täiesti veekindlaks ja lihtsalt puhastatavaks. Katsin ka kapi tööpinna sellega kahe kihiga. Nii ei jää puidule veeplekke ja on ka parem puhastada. 

Sahtel valamukapile
Sahtel valamukapile Foto: Kärt-Britt Kokk
Sahtlisiinide paigaldamine
Sahtlisiinide paigaldamine Foto: Kärt-Britt Kokk

Sahtlisiinid otsime spetsiaalsest furnituuripoest. Algselt plaanisime osta need ehituspoest, aga kuna hinnavahe on neljakordne, siis oli mõistlikum need furnituuripoest osta. Avanevad väga pehmelt ja mõnusalt. 

Kui vaha oli kuivanud, kinnitasime sahtli esipaneeli sahtli seestpoolt kruvidega. Selliste kinnitustega ühtegi kruvi ega kinnitust näha ei jää. 

Sahtli esipaneel ja sisu
Sahtli esipaneel ja sisu Foto: Kärt-Britt Kokk
Valamukapp sahtliga
Valamukapp sahtliga Foto: Kärt-Britt Kokk
Valamukapp valmis
Valamukapp valmis Foto: Kärt-Britt Kokk

Veetorud ja äravoolutoru katsime samuti puiduga. Hiljem lisame allariiulile korvi ja saunalinad. Tekstiilid ja muud vidinad plaanime alles siis hankida kui saun ka valmis. Lisaks on tegemata veel aknalaud ja valamukapi kohale tellime suure peegli, mille jaoks on meil ostetud ka kütteelement, mis peaks peegli uduvaba hoidma. Praegu tegelemegi aknalaudade valmistamisega kogu majja ja sellest ilmselt kirjutangi järgmises postituses. Uuel aastal hakkame köögimööblit ise ehitama. 

Loe meie majaehituse lugu alates ehitusloa taotlusest siit: «Minu kodu» blogi ja jälgi meie tegemisi Facebookis Minu Kodu lehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles