Kodune lambivalgus peaks tervise huvides hoopis teist värvi olema

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Lambivalguse kollast peavad paljud õdusaks ja hubaseks ning põlastavad kaasaegseid, kergelt sinaka alatooniga külma valgusega elektripirne. Tegelikult pole kollane absoluutselt hea valik.

Siiani on inimesed arvanud, et parim viis pime aeg üle elada on kustutada kodus laevalgust, panna põlema mahedad laualambid, küünlad, teha endale tass teed ja kerida pleedi all diivanil kerra. Säästva elustiili portaal Treehugger kirjutab, et tõde on sellest päris kaugel: tegelikult tuleks põlema panna kõik lambid, ka laetuled, ja nendes peaks põlema sinist värvi pirnid.

Miks? Hispaania Granada ülikooli teadlased on kindlaks teinud, et sinine valgus lõõgastab ja vähendab stressi. Kollasel või valgel lambivalgusel sellist toimet ei ole. 

Pooled katses osalenud paigutati kõik pärast stressirikast olukorda ruumi, kus neid ümbritses sinine valgus. Teised viibisid tavalise lambivalgusega ruumides. Erinevate anduritega varustatud inimeste jälgimine näitas, et sinise valgusega ruumis viibinud inimeste stressitase langes märgatavalt. 83 protsenti neist kinnitas ka ise seda.

Uuringus osales esialgu küll alla 20 inimese, kuid kuna neid uuriti väga põhjalikult, pole tulemuste tõesuses alust kahelda. Kindlasti on vajalikud täiendavad uuringud, kuid stressirika eluviisiga inimesed võiksid stressi vähendamiseks ja maandamiseks juba praegu kahtlemata sinist lambivalgust proovida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles