Neli mõjuvat põhjust, miks nutitelefon magamistoast eemal hoida

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon ei ole äratuskell.
Nutitelefon ei ole äratuskell. Foto: Pexels / CC0 Licence

Nutitelefon saadab tänapäeva inimest hommikust õhtuni. Miks ei tasu seda hommikul äratuskellana kasutada ning miks vältida nutitelefonis asjatamist vahetult enne magamaminekut?

Hommikuse äratuskella rolli on nutitelefonid ammu juba üle võtnud. Kui hommikust äratust on senisest lihtsam korraldada, siis õhtune unne suikumine näib inimestel aga iga õhtuga järjest pikemaks venivat.

1. Ekraanilt kiirgav valgus

Nutitelefon magamistoas tähendab seda, et ilmselt veedad viimased minutid enne unne suikumist helendavat ekraani silmitsedes. See ei ole tervislik viis magama jäämiseks – soovitatav on vähemalt tund enne magamaminekut vältida kõiksuguseid ekraane, vahendab apartmenttherapy.com.

2. Hommikul ärgates haarad esimese asjana telefoni järele.

See ei piirdu tavaliselt äratuse edasilükkamisega. Väga paljud jäävadki voodisse, kas öösel saabunud e-kirju või uudiseid lugema. Hommik on üks kiiremaid aegu päevast – miks raisata see voodis lebamisele, kui saab kohe tegutsema hakata?

3. Kesköised Facebooki-sessioonid

Keset ööd üles ärgates krabatakse ikka telefoni järele – ehk on miskit intrigeerivat uudistes või on Facebooki-maastikul mõni uuendus? Poolelijäänud uni ei mõju tervisele ja unetsüklile kuigi soosivalt, seega oleks mõistlik keset ööd üles ärgates proovida taas uinuda.

4. Nutitelefon ei ole äratuskell

Nutitelefonid on justkui õnn ja õnnetus üheskoos. Ometigi ei saa see kunagi tavalist äratuskella asendama – klassikaline äratuskell, oma piiratud tehniliste võimalustega, on alati efektiivsema töö ära teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles