Oluline aspekt lindude talvisel toitmisel, mida paljud unustama kipuvad

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lindude talvine toitmine.
Lindude talvine toitmine. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui arvasid, et lindude talvisel toitmisel tuleb meeles pidada vaid toidu lisamist, oled olnud pehmelt öeldes eksiteel.

Meeles tuleb pidada, et lisaks sellele, et toitu juurde panna, tuleb lindude söögimajasid ka regulaarselt pesta ja puhastada, sest vastasel juhul kipuvad seal tiivuliste haigused vabalt vohama. 

Suurema puhastuse võiks ette võtta kord nädalas kogu toitmisaja vältel, kuid kergemalt võiks toitmismajad ja -alused puhtaks teha iga kord, kui toitu juurde paned. 

Igal aastal väga pühendunult lindude toitmisega tegelev Riine ütleb, et inimesed on selle tõega kahetsusväärselt vähe kursis ja tihti arvatakse, et piisab sellest, kui puhastada maja hooaja lõpus. «Aga kas teile endale meeldiks, kui teie toidulauda puhastataks kord poolaastas?» küsib ta.

Lisaks soovitab Riine hoolikalt valida, millist linnutoitu poest osta: kõige odavam ei ole kõige parem, sest tihti on seal sees tühja jama. Paljud avastavad, et linnud ei taha üldse poest ostetud rasvapalle, samasuguse avastuse tegi ka Riine. Sestpeale teeb ta maiuseid maitsestamata seemnetest ja searasvast ise. 

«Toitmisaluseid või -maju võiks ühe majapidamise kohta alati olla ka rohkem kui üks ja toidus pisut valikut, nii on lindudel ka toredam,» soovitab pühendunud linnutoitja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles