Paljudes Eesti kodudes peitub kunagi ostetud nõude näol terve varandus

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muumi nõud.
Muumi nõud. Foto: VidaPress

Paljud lapsevanemad soetavad lapsele isiklikud nõud – esiteks ilus vaadata, teiseks loodetakse sellest tihti ka mälestuseset näiteks lapselastele. Aga kas teadsid, et needsamad nõud võivad olla tänaseks väärt terve varanduse?

Kahjuks ei kehti see küll mitte kõigi nõude kohta: konkreetselt on juttu Arabia muumitassidest, mille eest võib teenida päris kopsaka rahasumma. 

Kui sul juhtub kodus olema muumitasside Fazeri eriväljalase, mida toodeti aastal 2004 vaid 400 nummerdatud eksemplari, oled veebilehe Moomin Mugs andmetel täiesti õnnega koos: selle väärtus on hetkel 4500 eurot! Ka 2005. aasta Muumitrolliga eriväljalase, mida toodeti vaid 2005 tükki, on väga hinnaline: selle väärtus on 1100 eurot.

Kõige kallim muumitass.
Kõige kallim muumitass. Foto: moomin-mugs.blogspot.com

Nii-öelda tavakollektsioonist on hetkel kõige kallim tass väärt üle 400 euro. Tegemist on roosa Muumitrolli, Piripiigat ja teisi tegelasi kujutava tassiga, mida toodeti aastatel 1990–1993. 

Ülejäänud tassid on odavamad, kuid üsna palju võib teenida ka nende müügist: Muumipapa pildiga roheline samuti aastatel 1990–1993 tootmises olnud tass on hetkel väärt umbkaudu 400 eurot. Keskmiselt saab 1990ndatel toodetud muumitassi eest aga 150 eurot.

Pärast sajandivahetust toodetud tavakollektsiooni tassid on hetkeseisuga veel üsna odavad: mõne hind küündib, tõsi küll, 200 euro kanti, kuid enamasti jääb nende väärtus alla 100 euro.

Tasside täpset hetkeväärtust näeb SIIN. 

Kui plaanid praegu neisse investeerima hakata, tasub esmajoones hankida limiteeritud või eriväljalaskeid, näiteks on praegu müügis muumi-teemaline talvetass, mis on tavapärasest kallim (umbkaudu 25 eurot tükk).

Muumitasside tänavune talvekollektsioon.
Muumitasside tänavune talvekollektsioon. Foto: shop.moomin.com
Muumide 2017. aasta kevadkollektsiooni tass.
Muumide 2017. aasta kevadkollektsiooni tass. Foto: moomin-mugs.blogspot.com

Kui tahad need tassid rahaks vahetada, tasub seda teha mõnes oksjonikeskkonnas väljaspool Eestit – siin ei pruugi nende eest lihtsalt nende õiget väärtust kätte saada. Kuid kahtlemata tasub arvestada nii sellega, et aja jooksul nende väärtus ainult tõuseb, kui sellegagi, et kõike ei saa rahasse ümber arvutada: võimalus kinkida lapselapsele kunagi edasi tass, millest tema ema või isa lapsepõlves kakaod jõi, on hindamatu.

Kui suure rahahunniku otsas sina tänu muumitassidele istud? Kas plaanid varanduse rahaks teha või hoiad pigem alles?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles