Korralik ja mugav garderoobisüsteem nõuab põhjalikku ettevalmistust

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korralik garderoob nõuab põhjalikku kodutööd.
Korralik garderoob nõuab põhjalikku kodutööd. Foto: Pexels / CC0 Licence

Garderoobisüsteemi planeerides tuleb teha põhjalikku eeltööd ning veenduda eelkõige garderoobi kasutaja vajadustes. Samuti tuleb arvestada oma riiete kandmissageduse ning mugavusega nende riputamisel aga ka kätte saamisel.

Garderoobisüsteemi planeerimisel tuleb esmalt selgeks teha garderoobi otstarve ja asukoht. Selle tarbeks oleks mõistlik teha põhjalik inventuur oma kodus, et veenduda jalanõude ja riideesemete tulevases asukohas ja hoiustamisviisis. Ühtlasi tuleb läbi mõelda, kuhu paigutada igapäevaselt kantavad riideesemed ja kuhu jätta hooajalised riided.

«Tuleb läbi mõelda, kuidas teile meeldib riideid hoiustada, kas riidepuul, laotatuna riiulitel või siis korvides ja sahtlites,» ütles TANKi müügijuht Piret Grossthal. Kui kõik eelnevad punktid on läbi mõeldud, saab asuda garderoobi planeerima. 

Mida jälgida garderoobisüsteemi planeerimisel?

Esiku garderoobi lahenduses tuleks esmalt arvestada ülerõivaste riputamise ala ja jalatsite hoiustamise lahenduse peale. Magamistoas on seevastu prioriteediks voodipesu, riputatavad riided, pesu ja sokid. Seejärel tuleb mõelda garderoobi kasutajaile.

«Lastetoa puhul näiteks ei tohiks ära unustada, et lapsed kasvavad kiiresti ja seetõttu ei ole mõtet teha paigutust väga väikese lapse järgi,» leidis Structo Industry OÜ müügijuht Jaak Tomingas.

Samuti tuleks mõelda selle üle, kas planeerida garderoobikapis ruumi ka veidi suurematele tarbeesemetele, nagu näiteks suusad, kohvrid, pesukuivatusrest või kasvõi lemmiklooma transpordipuur.

Garderoobi planeerimise ABC

Esmalt tasub võtta esialgsed mõõdud ja arvestades oma riideesemeid, planeerida kus ja mis võiks asuda. Garderoobisüsteem võiks olla võimalikult praktiline, see tähendab, et asjade kättesaamine peab olema muudetud võimalikult lihtsaks ja mugavaks.

Tomingas soovitab enamkasutatavad riideesemed paigutada kohta, kust neid on kergem kätte saada. Vähemkasutatud asjad võid aga planeerida kas ülemistele riiulitele või hoopis lae alla. Kindlasti mõelda läbi ka valgustuslahendused – ega garderoob ilma valgustuseta liialt hämar ei jää?

Kui kõik garderoobi puudutavad nüansid on enam-vähem läbi mõeldud tasub pöörduda usaldusväärse koostööpartneri poole.

Tomingase sõnul kasutavad erinevad tootjad erinevate tootjate, erinevate paksuste ja erinevate kvaliteeditasemetega mööbliplaate ja furnituure. «Erinev furnituur ja plaadikvaliteet ei paista küll esmaplgul silma, aga pikema kasutamise käigus võib osutuda väga oluliseks kvaliteeti määravaks näitajaks,» täpsustas Tomingas.

Lisaks tavapärastele garderoobi osadele – riiulitele, riidepuutorudele, korvidele ja sahtlitele – on garderoobi võimalik planeerida ka erinevaid furnituure, mis muudavad garderoobi kasutamise veelgi lihtsamaks. Spetsiaalsed pükste- ja lipsuhoidjad, väljatõmmatav peegel ja kingariiulid on vaid mõned näited paljudest.

Korraliku garderoobisüsteemi oluliseimad osad

Peamised komponendid on Tomingase sõnul ikkagi plaatmaterjal, millest riiulid ja seinad toodetakse ning riiulite servade kattematerjal ehk servakant. Parimaks valikuks on siinkohal 1mm paksune ABS servakant, mis annab servale vastupidavuse ja tugevuse, sulandudes samal ajal ka plaadi tekstuuriga. Oluline on ka riiulikandjate tugevus ja välimus.

Oluline on ka riiulikandjate tugevus ja välimus. Peamisteks furnituurideks on muidugi riidepuutorud, sahtllid ja korvid. Lisalahendusena on saadaval valik väljatõmmatavaid riiuleid, mis mahutavad tavapärasest riiulist kordades rohkem. 

Kas ma saan ise ka luua ühe korrektselt toimiva garderoobisüsteemi?

«Saab ikka, aga kindlasti võiks enne teha väikese kodutöö ja siis võib garderoobisüsteemi loomisega pihta hakata,» ütles Grossthal. Kuigi erinevad sisustuspoed pakuvad teatud hulgal materjali selle ehituseks, ei tohi unustada, et ise ehitades on kokkuhoitud rahasumma tihtipeale väiksem kui sellele kulutatud aeg ja muud ressursid. Lisaks võib ehituspoodide materjalide valik olla võrdlemisi piiratud ja kindlates mõõtudes, seades piiranguid garderoobi mahutamisel inimese koju.

Isetegevus võib tihtipeale ohtlikuks ning tulemused ebakvaliteetseks osutuda. Tomingase sõnul puudub ise tehes ka toote garantii ja pretensioonide esitamise võimalus.

Copy
Tagasi üles