Kunstiteoste valimise peen metoodika: kuidas leida see õige?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunst on kunstis kunsti näha.
Kunst on kunstis kunsti näha. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kunst on kunstis kunsti näha. Mõnele inimesele ei ole seda teatud kunstitaju või teravat silma antud. Millest aga lähtuda, kui on aeg valida kunstiteoseid oma koduseinte kaunistamiseks?

Väljendusrikka kunsti valik on keeruline ning valikuid võib alati ka kahetsema hakata. 

Kui ka sina vaevled otsustusvõimetuses või ei julge lihtsalt veel riskida, viska pilk peale alljärgnevatele juhtnööridele ning ehk laabub kunsti soetamisprotsess märksa libedamalt.

1. Värvidel on mõju

Kunstiteose valikul ei tohi värvitoonide osas kindlasti piiranguid seada. Kõigile on teada asjaolu, et vastandvärvid tõmbuvad. Ometigi ei tohiks sellest rusikareeglit teha. Kunstiteos peab harmoneeruma ülejäänud interjööriga ning andma sellele lisaväärtust.

2. Suurus ja mõõtkava

Kunstiteose valikul on mõistlik lähtuda ühest universaalsest põhitõest - mida suurem, seda parem. Väikesed taiesed võivad lihtsalt jääda veidi kahvatuks ja mittemidagiütlevaks.

3. Kombineeri midagi uut ja midagi vana

Kontrast on see, mis lisab eluruumile isikupära ja originaalsust. Kombineeri omavahel kunstiteoseid erinevatest ajastutest - niiviisi tood eluruumi veidi põnevust ning muudad selle klassikaliselt ajatuks.

4. Uuri turgu

Ei maksa piirduda vaid ühe kauplusega. Uuri erinevaid võimalusi ning külasta galeriisid, et tutvuda valikuga.

5. Enda silmailuks

Kunstiteoste valikul pead lõppkokkuvõttes lähtuma siiski iseenda maitsest ja sümpaatiatest. Kui mõni teos sind tõepoolest kõnetab, ükskõik kas tegemist on originaalteose või koopiaga, osta see ära. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles